Дълг срещу Snowball дълг Полагане – Кои дълг финал метод е по-добро?

Home » Budgeting » Дълг срещу Snowball дълг Полагане – Кои дълг финал метод е по-добро?

Дълг срещу Snowball дълг Полагане - Кои дълг финал метод е по-добро?

Има два популярни методи, които хората използват, за да изплати дълга. Традиционният метод се нарича “дълг подреждане”, а другата се нарича “дълга снежна топка”, и се препоръчва от популярния финансов експерт Дейв Рамзи.

Нека да разгледаме най-про и против на всеки, така че да мога да разбера какъв подход да предприеме, за да плащат дълга си.

дълг Полагане

Методът на “дълг подреждане” (иначе известен като метод на дълг лавина) препоръчва да се направи списък на всички ваши дългове, подредени по лихвен процент , от най-високата до най-ниската.

Например, може да се дължи:

  • Mastercard – $ 2500 – 19% – Най-висока лихва
  • Visa – $ 7500 – 13 на сто – втората най-висока лихва
  • Коли на кредита – $ 4000 – 8% – третата най-висока лихва
  • Студентски кредит – $ 1900 – 5% – нисък лихвен процент

Методът на “дълг подреждане”, съветва, че сте направили минималното плащане на всичките си кредити. След това, трябва да хвърлят всичките си допълнителни пари към изплащане на вашата MasterCard, който има най-висок лихвен процент, при 19 процент.

След като избърса си 19 процент MasterCard дълг, справяне с Visa баланс, който е втората най-висока лихва, при 13 процента.

Това ще ви отнеме много време, за да изплати на визовия режим, тъй като тя има най-висок баланс, при $ 7500. Придържай се към него. Когато сте готови, можете да започнете да изплаща дълговете с по-ниски лихвени проценти.

Плюсове: Този метод спестява най-много пари на лихвените плащания.

Недостатъци: Може да отнеме много време, за да получите дълг с висок баланс задраскана вашия списък.

Може да се чувстват разочаровани, след като инвестира толкова много време и енергия към разплащателната заем, без да се чувствате на психичното “победата” на това преминаване от вашия списък.

дълг Snowball

Според метода на снежната топка, трябва да се хвърлят всеки свободен стотинка за изплащане на заема с най-нисък баланс, независимо от лихвения процент.

Ако сте използвали снежна топка метод, вие ще се възстанови за списъка по-горе, както следва:

  • Студентски кредит – $ 1900 – 5 на сто – най-ниска Balance
  • Mastercard – $ 2500 – 19% – второто най-ниско Balance
  • Коли на кредита – $ 4000 – 8% – трети Най-ниска Balance
  • Visa – $ 7500 – 13 на сто – Най-голям баланс

Ще се направи минималното плащане на всичките си кредити. След това можете да се хвърлят всеки допълнителен стотинка към дълг с най-малък баланс, независимо от факта, че – в този конкретен случай – тя също така има най-нисък лихвен процент.

Идеята зад този метод е, че изплащането на заем с най-малък баланс ще ви даде психологическо усещане за “победа”, когато кръстосаме, че заем от вашия списък. Това психично “Спечели” ще ви мотивира да продължат да спестяват пари и изплащане на дълговете си.

Плюсове: Този метод дава по-бърз чувство за победа.

Против: Това струва повече. Ще плащат повече в интерес, както в сравнение с метода на дълг подреждане.

Кой метод да използвате?

Харесва ми да се каже, че личните финанси е … добре … лично.

Изплащането на дълга е малко като диета. Разбира се, има повече “идеален” яде планове там, но нека бъдем реалисти: повечето хора няма да се придържаме към една добра диета. “Най-добрият” диета е тази, която ще се придържаме към.

Изплащането на дълга е подобен. Бъдете честни за правенето на бюджет, който отговаря на вашите личност и ви държи мотивирани. Ще си платиш за най-много в интерес, ако не се придържате към вашия дълг финал план.

Това е добре да се експериментира, също. Ако методът на дълг подреждане звучи по-привлекателен за вас точно сега, и вие го изпробвате за няколко месеца и да откриете, че това не е работа, няма причина не можете да преминете към метод на дълга снежна топка.

Като план е добра идея, но това не означава, че трябва да се държат, за да го 100% от времето, 365 дни в годината. Нещата се променят, животът хвърля кривите топки към вас, и вие трябва да се адаптира. Това понякога означава промяната на финансови стратегии. Така че не се бият сами, ако първия метод се опитате не работи. Продължавай, докато не намерите нещо, което прави.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.