Как да ги подредите по приоритет изплащане на дълг

Home » Budgeting » Как да ги подредите по приоритет изплащане на дълг

 Как да ги подредите по приоритет изплащане на дълг

Погасяване на дълг може да бъде дълго пътуване в зависимост от това каква част от това, което имате. Това е изключително лесно да се загубят мотивация и да се откаже, особено когато имате други финансови цели, състезаващи се за ограничени ресурсите си. Ето защо е толкова важно да се създаде план за да го изплати.

Въпреки това, дори и това може да изглежда изключително трудно, когато имате шест различни сметки, които се опитвате да се отплати. За щастие, има няколко прости правила, които могат да ви помогнат да даде приоритет на вашата погасяване на дълга.

Но първо, нека да си информация изплащане на дълга с цел преди да навлезем в план, тъй като това ще направи нещата много по-лесно да се организира.

Организиране на своя дълг

Първо най-важното, което трябва да намерите следната информация за всичките си дълг:

  • Сума дължи (баланс)
  • Минимално плащане
  • Лихвеният / Април
  • Заплащане дата поради

Тази информация обикновено може да се намери на изявленията, които получавате по пощата или онлайн, стига да имате акаунт за достъп до тях.

Ако тази информация не може да се намери лесно, а след това просто да се обадите на вашия длъжник и ги помолете за информацията. Те трябва да са в състояние да го гледам за вас.

Двата най-големи части от информацията, че ще бъде с акцент върху включва равновесие и лихвените проценти, така че най-малко да се уверите, за да получите тези две преди да продължите. Наличието на бюджета на място също може да направи това по-лесно.

Приоритизирате дълга по Лихвен процент – дълг Avalanche Метод

Това е известно като метод на “дълг лавина” и математически, това е този, който ще ви спести най-много пари в течение на пътуването си за погасяване на дълга.

Какво трябва да направите, е да си поръчате дълговете си от най-висок лихвен процент до най-ниската лихва.

Чрез фокусиране върху плащането на дълга си с най-висок лихвен процент,  първо , да ви спести повече пари, тъй като интересът, който се натрупва по сметките Ви ще намалее. Интерес може да бъде изключително неприятен фактор за вашия план за изплащане на дълга, ако не сте внимателни.

Да предположим, че имате $ 10 000 заем с лихва от 7%, а вие имате 5 години, за да го изплати. Вашият минимална месечна вноска ще бъде $ 198, но не всички от които ще отидат за плащане към изплащане на баланса на разстояние.

Вместо това, около $ 58 от първото си плащане ще отидат за лихви, вместо. Ох. Сравнете това с последното си плащане, в който само $ 1 отива за интерес.

Осъществяване допълнителни плащания означава извличане чрез лихва по-бързо, толкова повече на плащанията си, може да отидете към главницата. Въпреки това, този метод не може да се съсредоточи върху психологическото въздействие дълг често има.

Приоритизирате дълга по Balance – дълг Snowball Метод

Какво става, ако поръчате вашия дълг от най-висок лихвен процент до най-ниската и най-високата откриете, че вашият дълг лихвен процент е този, който ти дължа най-нататък? Това може да изглежда като победи, а вие дори не са започнали да се планира още.

Ако това се окаже така, и вие търсите в планината не смятате, че можете да стигнете до още – и не са развълнувани да достигне – тогава може да бъде по-добре с метода на дълга снежна топка. Вместо лихвен процент, да се фокусирате върху изплащане на дълга с най-ниска баланс и след това да работят пътя си.

Не, няма да спаси толкова пари, по този начин, но да се измъкнем от дълга често е емоционално преживяване, а не логично опит.

Вие трябва да изберете който и метод кара да се най-мотивираните да ти сритам дълг към бордюра. Ако все малка победа от време на време е по-привлекателен, а след това на метода на снежна топка е начин да отида.

Нека да разгледаме по-подробно как тези методи за погасяване на дългове работят като има повече за тях, който да отговаря на окото.

Лавинообразно Вашите плащания за Импулс

Точно сега, може да се направи на минималните плащания по дълга си, но това няма да ви позволи да се постигне свобода дълг много бързо. Ако целта ви е да станем свободни от дълг, така че можете да започнете да живеете живота, без окови, а след това, което искате да започне да плаща допълнително на вашия дълг. Това е точно това, как работи метода на снежната топка. Да речем, че имате 4 дългове:

  • Кредитна карта # 1: $ 5000 @ 12% лихва
  • Кредитна карта # 2: $ 1000 @ 15% лихва
  • Студентски кредит: 14000 $ @ 4% лихва
  • Лично на кредита: 10 000 $ @ 7% лихва

С метода на дълга снежна топка, ще се съсредоточи върху кредитна карта # 2 на първо място. За по-голяма Например, нека кажем, че минималното заплащане е $ 20. Вие решавате да плати $ 100 към него, като същевременно продължава да плащат минимума на всичките си други дългове.

Така че плащате общо $ 120 към кредитна карта # 2. След като сте го увенчаха с успех, можете да преминете към карта # кредит 1. Да кажем, че минималното заплащане за това е 60 $. Вие се търкаля на $ 120, което се обръща на кредитна карта # 1 над, на обща стойност $ 180.

След това се увенча, да се съсредоточите върху вашия личен заем, който имаше минимално плащане от $ 198. С $ 180 вие сте използвали, за да изплати кредитна карта # 1, можете да платите $ 378 към него.

След като платил личен заем на разстояние, че е време да убие своя окончателен дълг: вашия студентски заем. Минималната сума за плащане на това е $ 260 – но заедно с $ 378, която плащате $ 638 към него.

С този пример, той трябва да бъде лесно да се види как се “лавинообразен” плащанията си заедно и да направи по-голямо въздействие всеки път, когато се изплати дълг. Ако не сте използвали този метод и да се съхраняват плащат минимума повсеместно, това ще ви отнеме много повече време, за да изплати дълга си.

Ти си само с помощта на ресурсите, които имате по-добър начин. Плащане $ 100 вместо $ 20 на кредитна карта # 2 дори не е необходимо – бихте могли да платите само $ 20 и снежна топка, която – но тя не ви помогне да се поставите на мястото на плащане на допълнително на вашия дълг.

Можете да използвате една и съща този принцип за метода на лавина, но редът, по който ви се изплати дълговете си щеше да е различно.

Snowflake Методът на дълг

Още един вариант е да се използва методът на дълг снежинка, и този метод може да се използва в съчетание с снежна топка дълг или методите дълг лавина.

Както можете да се досетите от името, “snowflaking” плащания просто означава да малки плащания, когато е възможно.

Да речем, че се намери $ 5 във фитнеса, или колежката ви дава $ 10 за ядене ли ги е купил преди месеци (че сте забравили за), или може да получи $ 50 от роднина за рождения си ден.

Във всички тези случаи, което сте получили малки постъпления на пари – това е пари, които не са очаквали и не са отчетени в бюджета си.

Тъй като това е “открит” пари или “екстра” на пари, той отива направо в дълг. Може би могъл да живее без нея, така че защо да не го постави към вашата цел № 1 на излизане от дълг?

Можете също така да изберете да снежинка плащания когато има допълнителни пари в бюджета си. Така например, казват, че само харчи $ 20 на газ през тази седмица, за разлика от обикновените си $ 40. Изпрати тази друга $ 20 към вашия дълг.

И накрая, можете да използвате този метод, ако се плаща за нередовен график. Може би вие сте на свободна практика или ти се плаща на комисията, както и да не паричен поток големи, допълнителни еднократни плащания. Опитайте се да изпращат по-малки плащания към вашия дълг, когато харчат по-малко, отколкото си мислите, че би. Или, както на свободна практика, да вземе 5% от всеки път, когато клиент ви плаща и го постави към вашия дълг.

Този метод може да изглежда неефективно в началото, но малки количества се натрупват. Ако плащате $ 20 допълнително всяка седмица, това е допълнително $ 100, която плащате за вашия дълг! Плюс това, можете да получите в полза на чувството, което бележи напредък по няколко пъти в рамките на месец, всеки път, когато планирате плащане.

Как да изберете да се даде приоритет?

Нито метод е прав или не. Както и с много неща в личните финанси, това е изцяло от вас, който и метод да изберете.

Важното е, че вие ​​плащате дълговете и постигане на напредък в тази насока. Изплащането на дълга, се доближавате до други финансовите си цели, и парите си най-накрая става свой собствен. Ще имате мир на ум, че вече не дължа на никого.

Също така не е задължително трябва да избират между двата метода. Може да опитате метода на снежна топка, и ако откриете, че не е мотивиращо, преминете към метод на лавина. не е необходимо да се определя в камък Вашият план. По-важното е, че вие ​​сте съсредоточени върху плащането на дълга си.

Не забравяйте да бюджет за плащания

Както можете да бюджет за спестяване, вие също трябва да бюджет за допълнителни плащания по дълга, особено ако сте свикнали да плащат минимум.

Излъскване бюджета си и да видим дали има някакви места, които могат временно да вземат от. Може би можете да отидете без вечеря за един месец, както и използването на $ 50, които сте определеното за това към дълга. Или може би можете да откажете кабел и започнете да изпращате $ 150 към вашия дълг.

Разбера колко можете да си позволите да платите, и се уверете, че е отчетена в бюджета си. Вие не искате да бюджет само за минималните плащания, и след това да използвате каквото и да е останало в края на месеца, към своя дълг, защото ще се окажете разходи тези пари. Сметка за допълнителните плащания, преди време, така че не сте изкушени да харчат толкова пари за нищо друго.

Ако не се чувствате развълнувани от перспективата съкращаване на някои неща, не забравяйте, че това е временно. Вие винаги може да започне страничен блъскане, за да печелят повече пари от страната, ако искате по-скоро да си харчат едни и същи, и да изпрати всички допълнителни пари, което правите за дълг.

Какво става, ако не разполагат с никакви допълнителни пари, а вашите плащания по дълга са осакатяващи? Обадете се на кредиторите си и да ги попитам, ако има някакъв начин да се изработи по-ниско заплащане, за да започнете с, докато не може да набира скорост и по възможност да печелите повече. Просто бъдете внимателни на управление на дълга компании, които предлагат тази услуга срещу заплащане.

С малко на организация, усърдие и постоянство, ще стане свободен дълг достатъчно скоро.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.