Как поведенческите финанси може да ви направи по-добър инвеститор

Home » Investing » Как поведенческите финанси може да ви направи по-добър инвеститор

Пазарите ще бъдат лесни за предсказване, ако хората не са били замесени

Как поведенческите финанси може да ви направи по-добър инвеститор

Ако някога сте се купува или продава акции, има шанс да сте го направили на базата на чувства и емоции, а не студено, твърди доказателства.

Вие може да искате да повярвам, че търговията въз основа на обективна информация, държи под око фокусира съсредоточено върху вашите инвестиционни цели. Но ти си човек. Вие купувате склад, защото сте видели коментатор говоря за това по телевизията. Продавате запас, защото е загубил някаква стойност и сте се откачи.

Вероятно сте купува или продава акции, просто защото тя се чувства добре да се направи сделка.

Дори и да не са търгували на базата на емоции, може да има и други случаи, в които не са направили оптималния инвестиционен избор поради липса на информация.

Поведенчески финанси е нова област на обучение, който изследва този феномен. Тя изглежда по психология и емоция, и има за цел да обясни защо пазарите не винаги вървят нагоре или надолу, за начина, по който може да се очаква.

Конвенционални или традиционен финансите

Хората са учили за бизнес и финанси в продължение на години. В резултат на това има много теории и модели, които използват обективни данни, за да се предскаже как пазарите ще реагират при определени обстоятелства. Модел на капиталов актив ценообразуване, ефективен пазар хипотеза, а други имат сравнително добри сведения за прогнозиране на пазарите. Но тези модели предполагат някои малко вероятни неща, като например:

  • Инвеститорите винаги имат пълна и точна информация, с която разполагат
  • Инвеститорите имат разумна толерантност към риск и че толерантността не се променя.
  • Инвеститорите винаги ще се стремят да направят най-много пари в най-голяма стойност.
  • Инвеститорите винаги ще направят най-рационални избори.

В резултат на тези дефектни предположения, конвенционални финансови модели не разполагат с перфектна репутация.

В действителност, с течение на времето, на академичните среди и финанси експертите забелязаха аномалии, които обикновените модели не могат да обяснят.

Странно Stuff

Ако инвеститорите се държат рационално, има някои събития, които не трябва да се случват. Но те правят. Помислете, например, някои доказателства, че запасите ще имат голяма възвращаемост на последните няколко дни и първите няколко дни от месеца. Или фактът, че запасите са известни за да се покаже по-ниска доходност в понеделник.

Не е разумно обяснение за тези събития, но те могат да се обясни с човешкото поведение. Помислете за така наречения “ефект януари”, което предполага, че много от запасите превъзхождат през първия месец на годината. Не е конвенционален модел, който предсказва това, но изследванията показват, че запасите скока през януари, тъй като инвеститорите разпродават акции преди края на годината, за данъчни причини.

Отчитане на Аномалии

Човешкото психологията е сложна, и това е очевидно невъзможно да се предскаже на всеки ирационални ход инвеститорите биха могли да направят. Но тези, които са учили поведенческите финанси са показали, че има редица мисловни процеси, които ни карат да извисим по-малки от перфектен инвестиционни решения.

Те включват:

  • Внимание Bias:  Има доказателства, че хората ще инвестират в компании, които са в заглавията, дори и по-малко известни компании предлагат обещание за по-добра възвръщаемост. Кой от нас не е инвестирала в Apple или Amazon, просто защото ние знаем всичко за тях?
  • Националната Bias:  An American ще инвестира в американски компании, дори и ако запаси в чужбина предлагат по-добра възвръщаемост.
  • Underdiversification:  Налице е тенденция за инвеститорите да се чувстват по-комфортно провеждане на сравнително малък брой акции в портфейла си, дори и ако по-широка диверсификация ще ги направят повече пари.
  • Самонадеяност:  Инвеститорите искат да вярват, че са добри в това, което правят. Те не са склонни да променят инвестиционните стратегии, защото те имат доверие в себе си и подход. По същия начин, когато нещата не вървят добре, те са склонни да вземат кредит, когато става факт добрите си резултати идват от външни фактори или чист късмет.

Как бихте могли да помогнете

Ако искате да станете по-добър инвеститор, вие ще искате да стане по-малко хора. Това звучи грубо, но това ще бъде от полза да се направи равносметка на собствените си предразсъдъци и да признае, когато собствения си дефектен мислене е да те нарани в миналото.

Помислете за себе си иска трудни въпроси, като например: “Не, защото мисля, че съм прав?” Или “Трябва ли да вземе кредит за инвестиционни победи и обвиняват външни фактори за загуби ми?” Попита: “Дали съм, продавана някога на склад в гняв, или купил фондова основава на една проста вътрешно чувство? “

Може би най-важното е, че вие ​​трябва да се запитате дали имате цялата информация, трябва да се вземат правилни инвестиционни решения в областта. Това е невъзможно да се знае всичко за един склад, преди покупка или продажба, но е добра малко на научните изследвания ще ви помогне да сте сигурни, че инвестирате въз основа на логика и обективно знание, а не собствените си пристрастия или емоции.

Помислете за Robo-съветник

Един от най-новите тенденции в инвестирането е използването на Robo-консултанти, при което дружество управлява инвестициите си с много малко човешка намеса. Парите са, вместо да се управлява чрез математически инструкции и алгоритми. Някои големи намаления брокерски къщи, включително Vanguard, E-търговия и Чарлз Шваб имат Robo-консултанти услуги, а има и няколко по-нови компании, сред които подобряване и капитали за лични цели.

В журито е все още за това дали Robo-съветници предлагат над средното възвръщаемост. Но на теория, с помощта на робот и-консултант ще повиши шансовете си за вземане на оптимални и рационални решения за инвестиране. Освен това, тъй като все повече инвеститори се обръщат към този автоматизиран подход, за да видим конвенционалните финансови модели стават все по-точни, колкото човешкото поведение играе по-малко от една роля в това как пазарите изпълняват.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.