Cum finantele comportamentale ar putea face un investitor mai bun

Home » Investing » Cum finantele comportamentale ar putea face un investitor mai bun

Piețele ar fi ușor de prezis dacă oamenii nu au fost implicate

Cum finantele comportamentale ar putea face un investitor mai bun

Dacă v-ați cumpărat vreodată sau stocuri vândute, există o șansă să fi făcut acest lucru bazate pe sentimente și emoții, mai degrabă decât probe la rece, greu.

Poate doriți să cred că ai comerțului bazat pe informații obiective, păstrând un ochi concentrat intens asupra obiectivelor de investiții. Dar tu ești om. Cumperi un stoc, deoarece ați văzut o discuție pandit despre asta la televizor. Vinde un stoc, pentru că a pierdut o anumită valoare și ești speriată.

Probabil ați cumpărat sau vândut stocurile, pur și simplu pentru că se simte bine pentru a face o tranzacție.

Chiar dacă nu ați tranzacționate la bursă bazat pe emoție, pot exista și alte cazuri în care nu ați făcut alegerea optimă de investiții din cauza lipsei de informații.

Finantele comportamentale este un nou domeniu de studiu care analizează acest fenomen. Se uită la psihologie și emoție, și caută să explice de ce piețele nu merg întotdeauna în sus sau în jos, modul în care ne-am putea aștepta.

Finanțe convențională sau tradițională

Oamenii au studiat afaceri și finanțe de ani de zile. Ca urmare, există mai multe teorii și modele care utilizează date obiective pentru a anticipa modul în care piețele vor răspunde în anumite circumstanțe. Capital Asset Pricing Model, ipoteza eficientă a pieței, iar altele au un record destul de bun urmări estimarea piețelor. Dar aceste modele își asumă unele lucruri puțin probabile, cum ar fi:

  • Investitorii au întotdeauna informații complete și exacte la dispoziția lor
  • Investitorii au o toleranță rezonabilă pentru risc, și că toleranța nu se schimba.
  • Investitorii vor căuta întotdeauna să facă mai mulți bani de la cea mai mare valoare.
  • Investitorii vor face întotdeauna alegerile cele mai raționale.

Ca urmare a acestor ipoteze greșite, modelele convenționale de finanțare nu au un record perfectă pistă.

De fapt, în timp, academicieni și experți finanțe au început să observe anomalii că modelele convenționale nu au putut explica.

ciudatenii

În cazul în care investitorii se comportă rațional, există anumite evenimente care nu ar trebui să se întâmple. Dar ei fac. Luați în considerare, de exemplu, unele dovezi că stocurile vor avea randamente mai mari în ultimele zile și primele zile ale lunii. Sau faptul că stocurile au fost cunoscute pentru a arăta randamente mai mici în zilele de luni.

Nu există nici o explicație rațională pentru aceste evenimente, dar ele pot fi explicate printr-un comportament uman. Luați în considerare așa-numitul „efect ianuarie“, ceea ce sugerează că multe stocuri surclaseze în prima lună a anului. Nu există nici un model convențional care prezice acest lucru, dar studiile arată că stocurile surge în luna ianuarie, deoarece investitorii vândut stocurile înainte de sfârșitul anului din motive fiscale.

Contabilitate pentru Anomaliile

Psihologia umană este complexă, și este, evident, imposibil de prezis la fiecare mișcare investitorii iraționale ar putea face. Dar, cei care au studiat finantele comportamentale au ajuns la concluzia că există o serie de procese de gândire care ne împing să ia decizii de investiții mai puțin decât perfectă.

Acestea includ:

  • Atenție Bias:  Există dovezi care sugerează că oamenii vor investi în companii care sunt în titlurile, chiar dacă mai puțin cunoscute companii oferă promisiunea întoarce mai bine. Cine dintre noi nu a investit în Apple sau Amazon, pur și simplu pentru că știm totul despre ei?
  • National Bias:  Un american va investi în companiile americane, chiar și în cazul în care stocurile de peste mări oferă randamente mai bune.
  • Underdiversification:  Există o tendință pentru investitori să se simtă mai confortabil deține un număr relativ mic de stocuri în portofoliul lor, chiar dacă mai largă diversificare le – ar face mai mulți bani.
  • Cockiness:  Investitorii vor să creadă că sunt buni la ceea ce fac. Ele nu sunt susceptibile de a schimba strategiile de investiții, pentru că au încredere în ei înșiși și abordarea lor. În mod similar, atunci când lucrurile merg bine, ele sunt susceptibile de a lua credit atunci când de fapt , rezultatele lor bune provin de la factori externi sau noroc pur.

Cum poate ajuta să vă

Dacă doriți să devină un investitor mai bun, veți dori să devină mai puțin umană. Asta sună dur, dar va beneficia să țină seama de propriile prejudecăți și să recunoască în cazul în care propria gândire greșită te-a rănit în trecut.

Luați în considerare cerându-le întrebări dificile, cum ar fi, „Do întotdeauna cred că am dreptate?“ Sau „Am lua credit pentru câștiguri de investiții și vina factori externi pentru pierderile mele?“ Ask „Ai am vândut vreodată un stoc în furie, sau cumparat un stoc bazat pe un sentiment simplu gut?“

Poate cel mai important, trebuie să vă întreb dacă aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face alegerile corecte de investiții. Este imposibil să știu totul despre un stoc înainte de cumpărare sau de vânzare, dar un bun pic de cercetare va ajuta la a vă asigura că investiți bazate pe logică și cunoaștere obiectivă, mai degrabă decât propriile prejudecăți sau emoții.

Luați în considerare un Robo-consilier

Una dintre cele mai recente tendințe în investiții este utilizarea robo-consilieri, în care o societate gestionează investițiile cu intervenție umană foarte puțin. Banii sunt în schimb gestionate prin instrucțiuni matematice și algoritmi. Unele case de brokeraj majore, inclusiv discount Vanguard, E-Trade și Charles Schwab au servicii de robo-consilieri, și există o serie de companii noi, inclusiv și personal de capital Îmbunătățire.

Juriul este încă dacă robo-consilieri oferă randamente peste medie. Dar, în teorie, folosind un robo-consilier va spori șansele de a lua decizii optime și raționale de investiții. Mai mult decât atât, după cum mai mulți investitori apelează la această abordare automate, putem vedea modelele de finanțare convenționale devin mai exacte a comportamentului uman joacă un rol mai redus în modul în care piețele efectua.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.