Datorie Snowball vs Datorie stivuit – Care datorii payoff Metoda este mai bine?

Home » Budgeting » Datorie Snowball vs Datorie stivuit – Care datorii payoff Metoda este mai bine?

Datorie Snowball vs Datorie stivuit - Care datorii payoff Metoda este mai bine?

Există două metode populare pe care oamenii le folosesc pentru a plăti datoria. Metoda tradițională se numește „stivuire datorii“, în timp ce celălalt se numește „bulgăre de zăpadă datorie“, și este recomandat de expertul financiar Dave Ramsey populare.

Să aruncăm o privire la pro și contra din fiecare, astfel încât să puteți da seama ce abordare să ia pentru a plăti datoria dumneavoastră.

Datorie stivuirea

Metoda „stivuire datoriilor“ (cunoscută și sub numele de metoda avalanșă datoriilor) vă recomandă să faceți o listă cu toate datoriile, clasificate în funcție de rata dobânzii , de la cea mai mare la cel mai mic.

De exemplu, s-ar putea datora:

  • Mastercard – $ 2,500 – 19 la sută – cea mai mare rată dobânzii
  • Visa – $ 7.500 – 13 la suta – doua cea mai mare rata dobânzii
  • Împrumut auto – $ 4.000 de – 8 la suta – a treia cea mai mare rată dobânzii
  • Student Împrumut – $ 1.900 de – 5 la sută – Rata dobânzii Cele mai scăzute

Metoda „stivuire datorie“ sfătuiește să facă suma minimă de plată pe toate împrumuturile. Apoi, ar trebui să arunci toți banii în plus către plata MasterCard, care are cea mai mare rata dobânzii, la 19 la sută.

După ce ați șters dvs. 19 la sută MasterCard datorii, aborda soldul Visa, care are doua cea mai mare rata dobânzii, la 13 la sută.

O să vă luați o lungă perioadă de timp pentru a rambursa Visa, deoarece are cel mai mare sold, de la $ 7.500. Stick cu el. Ori de câte ori ați terminat, puteți începe achitarea datoriilor cu rate ale dobânzii mai mici.

Pro: Această metodă vă economisește mai mulți bani în plăților de dobânzi.

Contra: S – ar putea să ia o lungă perioadă de timp pentru a obține o datorie de mare echilibru tăiat de pe lista ta.

Poate simti frustrat dupa ce au investit atât de mult timp și energie către plata în jos un împrumut, fără a simți „victoria“ mentală pentru trecerea de pe lista.

Datorie Snowball

Conform metodei bulgăre de zăpadă, ar trebui să arunce fiecare bănuț de rezervă către plata creditului cu cel mai mic echilibru, indiferent de rata dobânzii.

Dacă ați folosit metoda bulgărelui de zăpadă, v-ar reordona lista de mai sus, după cum urmează:

  • Student Împrumut – $ 1.900 de – 5 la sută – mai mic sold
  • Mastercard – $ 2,500 – 19 la suta – al doilea cel mai scazut Balance
  • Împrumut auto – $ 4.000 de – 8 la sută – cea mai redusă a treia Balance
  • Visa – $ 7.500 – 13 la suta – Cel mai mare sold

Ai fi suma minimă de plată pe toate împrumuturile. Apoi, te-ai arunca fiecare bănuț în plus față de datoria cu cea mai mică echilibru, indiferent de faptul că – în acest caz – De asemenea, are cea mai scăzută rată a dobânzii.

Ideea din spatele acestei metode este faptul că achitarea creditului cu cel mai mic echilibru vă va da sentimentul psihologic de „victorie“ atunci când traversează acel împrumut de pe lista. Asta mentală „câștig“ va motiva să continue economisirea de bani și de rambursare a datoriilor dumneavoastră.

Pro: Această metodă vă oferă un sentiment mai imediată a victoriei.

Contra: costă mai mult. Vei plăti mai mult în interesul, în comparație cu metoda de stivuire datoriei.

Ce metodă ar trebui să utilizați?

Îmi place să spun că finanțele personale este … ei bine … personale.

Plata datoriilor este un pic ca dieta. Sigur, sunt mai „ideale“ mananca planuri de acolo, dar să fim realiști: cei mai mulți oameni nu sunt de gând să rămânem la o dieta perfecta. Dieta „cel mai bun“ este cel pe care îl va lipi.

Achitarea datoriei este similară. Fii sincer despre a face un buget care se potrivește personalitatea și vă ține motivat. Vei plăti cel mai mult în interesul , dacă nu stick cu planul payoff datoria.

Este bine să experimenteze, de asemenea. În cazul în care metoda de stivuire datoriilor sunete mai atrăgătoare pentru tine chiar acum, și încercați să-l pentru câteva luni și constată că nu este de lucru, nu există nici un motiv pentru care nu se poate trece la metoda bulgăre de zăpadă datoriei.

Având un plan este o idee bună, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți impui să-l 100% din timp, 365 de zile ale anului. Lucrurile se schimbă, viața aruncă mingi de curba la tine, și trebuie să se adapteze. Asta înseamnă că, uneori, schimba strategiile financiare. Deci, nu te învinovăți dacă prima metodă încercați nu funcționează. Păstrați la ea până când găsiți ceva care o face.