Dolg Snowball vs dolg Stacking – Kar Dolg Payoff Metoda je boljši?

Home » Budgeting » Dolg Snowball vs dolg Stacking – Kar Dolg Payoff Metoda je boljši?

Dolg Snowball vs dolg Stacking - Kar Dolg Payoff Metoda je boljši?

Obstajata dva priljubljenih načinov, da ljudje uporabljajo za odplačilo dolga. Tradicionalna metoda se imenuje “dolg zlaganje”, medtem ko drugi, se imenuje “dolga snežne kepe” in priljubljena finančni strokovnjak Dave Ramsey je priporočljivo.

Oglejmo si na pro in con drug, tako da lahko ugotovimo, kakšen pristop, da bi za odplačilo svojega dolga.

dolg Stacking

Metoda “dolg zlaganje” (sicer znana kot metoda dolga plazov) priporoča, da naredite seznam vseh svojih dolgov, uvrstili ga obrestno mero , od najvišjega do najnižjega.

Na primer, lahko dolžni:

  • Mastercard – $ 2500 – 19 odstotkov – najvišja obrestna mera
  • Visa – $ 7500 – 13 odstotkov – druga najvišja obrestna mera
  • Car Loan – $ 4000 – 8 odstotkov – Tretja najvišja obrestna mera
  • Student Loan – $ 1900 – 5 odstotkov – Najnižja obrestna mera

Metoda “dolg zlaganje” svetuje, da se minimalno plačilo na vseh svojih posojil. Potem, morate vrgel vse svoje dodatnega denarja za odplačilo svojega MasterCard, ki ima najvišjo obrestno mero, na 19 odstotkov.

Ko je obrisala svoj 19-odstotni MasterCard dolga, saj ravnovesje Visa, ki ima drugo najvišjo obrestno mero, na 13 odstotkov.

To vam bo trajalo dolgo časa za odplačilo Visa, saj ima najvišje stanje, na 7.500 $. Držijo z njim. Kadarkoli ste končali, lahko začnete odplačevanju dolgov z nižjimi obrestnimi merami.

Prednosti: Ta metoda vam prihrani največ denarja na obresti.

Slabosti: To lahko traja dolgo časa, da se dolg visoko stanje prečkal off svoj seznam.

Morda boste počutili razočarano, ko vlagajo toliko časa in energije k plačevanju navzdol posojilo, brez občutka za duševno “zmago” v to prehodu off svoj seznam.

dolg Snowball

Po metodi snežne kepe, bi morali metati vse rezervne peni k odplačevanju posojila z najnižjo ravnotežje, ne glede na obrestno mero.

Če ste uporabili snežne kepe metodo, bi Vrstni red zgornji seznam, kot sledi:

  • Student Loan – $ 1900 – 5 odstotkov – Najnižja Balance
  • Mastercard – $ 2500 – 19 odstotkov – Second-Najnižja Balance
  • Car Loan – $ 4000 – 8 odstotkov – tretje Najnižja Balance
  • Visa – $ 7500 – 13 odstotkov – najvišja Balance

Ti bi se minimalno plačilo na vseh svojih posojil. Potem boš vrgel vsak dodaten cent k dolgu z najmanjšim ravnotežje, ne glede na to, da – ima tudi najnižjo obrestno mero – v tem konkretnem primeru.

Ideja te metode je, da odplačuje posojilo z najmanjšim ravnovesju vam psihološki občutek “zmago”, ko greš čez to posojilo off svoj seznam. To duševno “win” bo vas motivira za nadaljevanje prihranek denarja in odplačevanje svojih dolgov.

Pros: Ta način omogoča bolj neposreden občutek zmage.

Slabosti: To stane več. Več boste plačali v interesu, v primerjavi z metodo dolga zlaganja.

Kateri način Morate uporabljati?

Rad bi povedal, da je osebne finance … no … osebno.

Odplačilo dolga je malo podobno dieto. Seveda, obstaja več “idealni” prehranjevanja načrte tam, ampak bodimo realni: večina ljudi se ne dogaja, da se držijo odlično dieto. “Najboljši” prehrana je tista, ki jo bomo držali.

Odplačilo dolga je podobno. Bodite iskreni o oblikovanju proračuna, ki ustreza vaši osebnosti in jo ohranja motivirani. Boste plačali najbolj v interesu, če ne držijo s svojim dolga izplačila načrta.

To je v redu, da eksperimentirate, preveč. Če metoda dolg zlaganje zveni bolj privlačna za vas prav zdaj, in poskusite jih ven za nekaj mesecev in ugotovili, da ne deluje, ni razloga, da ne morete preklopiti na način dolga snežne kepe.

Ob načrt je dobra ideja, vendar to ne pomeni, da morate sami imeti z njim 100% časa, 365 dni v letu. Stvari se spreminjajo, življenje meče krivuljo krogle na vas, in boste morali prilagoditi. To včasih pomeni spremembo svoje finančne strategije. Torej ne premagati sami gor, če je prva metoda poskusite ne deluje. Naj pri tem, dokler ne boste našli nekaj, kar počne.