Gjeld Snøball vs gjeld Stacking – Hvilke gjeld Utbetalingen metoden er bedre?

Home » Budgeting » Gjeld Snøball vs gjeld Stacking – Hvilke gjeld Utbetalingen metoden er bedre?

Gjeld Snøball vs gjeld Stacking - Hvilke gjeld Utbetalingen metoden er bedre?

Det er to populære metoder som folk bruker for å nedbetale gjeld. Den tradisjonelle metoden kalles “gjeld stabling”, mens den andre kalles “gjeld snøball”, og er anbefalt av populære økonomisk ekspert Dave Ramsey.

La oss ta en titt på den pro-og con er av hver slik at du kan finne ut hva tilnærming til å ta å betale din gjeld.

gjeld Stacking

Den “gjeld stabling” metoden (ellers kjent som gjeld snøskred metoden) anbefaler at du lage en liste over all gjeld, rangert etter rente , fra høyeste til laveste.

For eksempel kan du skylder:

  • Mastercard – $ 2500 – 19 prosent – høyest rente
  • Visa – $ 7500 – 13 prosent – nest høyeste rente
  • Car Loan – $ 4000 – 8 prosent – Tredje høyest rente
  • Student Loan – $ 1900 – fem prosent – laveste renten

Den “gjeld stabling” metoden forteller at du gjør det laveste utbetalingen på alle dine lån. Deretter bør du kaste alle ekstra penger til å betale av MasterCard, som har den høyeste renten, på 19 prosent.

Når du har visket bort 19 prosent MasterCard gjeld, takle Visa balanse, som har den nest høyeste renten, på 13 prosent.

Det vil ta deg lang tid å betale tilbake Visa, siden det har den høyeste balanse, på $ 7500. Hold deg til det. Når du er ferdig, kan du begynne å betale ned gjeld med lavere rente.

Pros: Denne metoden sparer du mest penger i renteutgifter.

Negativt: Det kan ta lang tid å få en høy balanse gjeld krysset av listen.

Du kan føle deg frustrert etter å ha investert så mye tid og energi til å betale ned et lån, uten å føle den mentale “seier” å krysse det av listen.

gjeld snøball

Ifølge snøball-metoden, bør du kaste hver ledig krone mot å betale ned lånet med lavest balansen, uavhengig av renten.

Hvis du brukte snøball-metoden, vil du endre rekkefølgen listen ovenfor som følger:

  • Student Loan – $ 1900 – fem prosent – Laveste Balance
  • Mastercard – $ 2500 – 19 prosent – Second-Laveste Balance
  • Car Loan – $ 4000 – 8 prosent – Tredje Laveste Balance
  • Visa – $ 7500 – 13 prosent – Høyeste Balance

Du ville gjøre minimum betaling på alle dine lån. Deretter vil du kaster hver ekstra krone mot gjeld med den minste balanse, uavhengig av det faktum at – i dette tilfellet – det har også den laveste renten.

Ideen bak denne metoden er at å betale ned lånet med den minste balanse vil gi deg den psykologiske følelse av “seier” når du krysser det lånet av listen. At mental “vinne” vil motivere deg til å fortsette å spare penger og betale tilbake gjelden.

Pros: Denne metoden gir deg en mer umiddelbar følelse av seier.

Negativt: Det koster mer. Du må betale mer i renter, i forhold til gjeld stabling metoden.

Hvilken metode bør du bruke?

Jeg liker å si at personlig økonomi er … vel … personlig.

Nedbetaling av gjeld er litt som slanking. Jada, det er mer “ideelle” dietter der ute, men la oss være realistiske: folk flest ikke kommer til å holde seg til en perfekt diett. Den “beste” dietten er den du vil holde deg til.

Nedbetaling av gjeld er lik. Vær ærlig om å lage et budsjett som passer din personlighet og holder deg motivert. Du betaler mest i renter hvis du ikke holder deg med din gjeld payoff plan.

Det er greit å eksperimentere, også. Hvis gjelden stabling metoden høres mer attraktivt for deg akkurat nå, og du prøver det ut for et par måneder, og finner ut at det ikke fungerer, er det ingen grunn til at du ikke kan bytte til gjeld snøball-metoden.

Å ha en plan er en god idé, men det betyr ikke at du trenger å holde deg til det 100% av tiden, 365 dager i året. Ting forandrer seg, livet kaster kurve baller på deg, og du må tilpasse seg. At noen ganger betyr å endre dine økonomiske strategier. Så ikke slå deg opp hvis den første metoden du prøver ikke fungerer. Hold på det til du finner noe som hjelper.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.