Hur Behavioral Finance kan göra dig en bättre Investor

Home » Investing » Hur Behavioral Finance kan göra dig en bättre Investor

Marknader skulle vara lätt att förutsäga om människor inte var inblandade

Hur Behavioral Finance kan göra dig en bättre Investor

Om du någonsin köpt eller sålt aktier, det finns en chans att du kan ha gjort så bygger på känslor snarare än kalla, hårda bevis.

Du kanske vill tro du handla utifrån objektiv information, hålla ett öga fokuserar intensivt på din investering mål. Men du är människa. Du köper en aktie för att du såg en expert prata om det på tv. Du säljer en aktie eftersom det förlorat en del värde och du utflippad.

Du har förmodligen köpt eller sålt aktier bara för att det känns bra att göra en transaktion.

Även om du inte har handlats baserat på känslor, kan det finnas andra tillfällen då du inte har gjort det optimala investerings val på grund av bristande information.

Behavioral finance är ett nytt område för studien som undersöker detta fenomen. Det ser på psykologi och känslor, och syftar till att förklara varför marknaderna inte alltid gå upp eller ner hur vi kan förvänta sig.

Konventionell eller traditionell Finance

Människor har studerat verksamhet och finansiering för år. Som ett resultat, det finns många teorier och modeller som använder objektiva data för att förutsäga hur marknaderna kommer att reagera under vissa omständigheter. Capital Asset Pricing Model, effektiva marknadshypotesen, och andra har en ganska bra track record av att förutsäga marknaderna. Men dessa modeller tar några osannolika saker, till exempel:

  • Investerare har alltid fullständig och korrekt information till sitt förfogande
  • Investerare har en rimlig tolerans för risk, och att tolerans inte ändras.
  • Investerare kommer alltid sträva efter att göra det mesta pengar på det största värdet.
  • Investerare kommer alltid att göra de mest rationella val.

Som ett resultat av dessa felaktiga antaganden, gör konventionella finansieringsmodeller inte har en perfekt meritlista.

I själva verket, med tiden, akademiker och finansexperter började märka anomalier som konventionella modeller inte kunde förklara.

Strange Stuff

Om investerarna beter rationellt, det finns vissa händelser som inte skulle hända. Men de gör. Tänk till exempel, vissa tecken på att lagren kommer att ha större avkastning på de senaste dagarna och de första dagarna i månaden. Eller det faktum att lagren har varit kända för att visa lägre avkastning på måndagar.

Det finns ingen rationell förklaring till dessa händelser, men de kan förklaras av mänskligt beteende. Tänk på så kallade ”Januari effekt”, vilket tyder på att många bestånd överträffar under den första månaden av året. Det finns ingen konventionell modell som förutsäger detta, men studier visar att lagren uppsving i januari eftersom investerare sålde av aktier före utgången av året av skatteskäl.

Redovisning av anomalier

Den mänskliga psykologi är komplex, och det är naturligtvis omöjligt att förutsäga var irrationella flytta investerare kan göra. Men de som har studerat behavioral finance har dragit slutsatsen att det finns ett antal tankeprocesser som driver oss att göra mindre än perfekt investeringsbeslut.

Dessa inkluderar:

  • Uppmärksamhet Bias:  Det finns bevis som tyder på att människor kommer att investera i företag som är i rubrikerna, även om mindre kända företag erbjuder ett löfte om bättre avkastning. Vem av oss har inte investerat i Apple eller Amazon, helt enkelt eftersom vi vet allt om dem?
  • National Bias:  En amerikansk kommer att investera i amerikanska företag, även om bestånden har utomlands bättre avkastning.
  • Underdiversification:  Det finns en tendens för investerare att känna sig mer bekväm att hålla ett relativt litet antal aktier i sin portfölj, även om bredare diversifiering skulle göra dem mer pengar.
  • Kaxighet:  Investerare vill tro att de är bra på vad de gör. De är inte benägna att ändra investeringsstrategier, eftersom de har förtroende för sig själv och sitt arbetssätt. Likaså när det går bra, kommer de sannolikt att ta åt sig äran när det faktiskt sina goda resultat kommer från yttre faktorer eller ren tur.

Hur det kan hjälpa dig

Om du vill bli en bättre investerare, kommer du vill bli mindre människa. Det låter hårt, men det kommer att gynna dig att göra en bedömning av dina egna fördomar och erkänna var din egen felaktiga tänkande har skadat dig i det förflutna.

Överväga att be dig tuffa frågor, som ”gör jag alltid tror jag har rätt?” Eller ”Måste jag ta åt sig äran för investerings vinner och skylla yttre faktorer för mina förluster?” Fråga: ”Har jag någonsin sålt ett lager i ilska, eller köpt ett lager baserat på en enkel magkänsla?”

Kanske viktigast av allt, måste du fråga dig själv om du har all information du behöver för att fatta rätt investeringsbeslut. Det är omöjligt att veta allt om en lager innan du köper eller säljer, men en bra bit av forskning kommer att bidra till att du investera bygger på logik och objektiv kunskap snarare än din egen fördomar eller känslor.

Tänk dig en Robo-rådgivare

En av de senaste trenderna inom investera är användningen av Robo-rådgivare, där ett företag hanterar dina placeringar med mycket lite mänsklig inblandning. Pengar istället hanteras genom matematiska instruktioner och algoritmer. Några större rabatt mäklarhus inklusive Vanguard, E-handel och Charles Schwab har Robo-rådgivare tjänster, och det finns ett antal nyare företag, däribland bättring och personlig Capital.

Juryn är fortfarande ute på huruvida Robo-rådgivare har över genomsnittet avkastning. Men i teorin, med hjälp av en robo-rådgivare kommer att öka dina chanser att göra optimala och rationella investera beslut. Dessutom, eftersom fler investerare vända sig till detta automatiserade tillvägagångssätt, kan vi se de konventionella finansieringsmodeller blir mer exakt som mänskligt beteende spelar mindre roll för hur marknaderna utföra.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.