Hvordan Behavioral Finance kan gøre dig en bedre Investor

Home » Investing » Hvordan Behavioral Finance kan gøre dig en bedre Investor

Markeder ville være let at forudsige, om mennesker ikke var involveret

Hvordan Behavioral Finance kan gøre dig en bedre Investor

Hvis du nogensinde har købt eller solgt aktier, er der en chance for du kan have gjort så baseret på følelser og følelser snarere end kolde, hårde beviser.

Du ønsker måske at tro du handle på grundlag af objektive oplysninger, holder øje fokuseret intenst på din investering mål. Men du er menneske. Du køber en aktie, fordi du så en pundit snak om det på tv. Du sælger en bestand, fordi det har mistet en vis værdi, og du er ellevild.

Du har sikkert købt eller solgt aktier simpelthen fordi det føles godt at foretage en transaktion.

Selv hvis du ikke har handlet på grundlag af følelser, kan der være andre tilfælde, hvor du ikke har taget den optimale investering valg på grund af manglende oplysninger.

Behavioral finance er en ny fagområde, der undersøger dette fænomen. Det ser på psykologi og følelser, og søger at forklare, hvorfor markederne ikke altid gå op eller ned den måde, vi kunne forvente.

Konventionel eller Traditionel Finance

Folk har studeret handel og finans i årevis. Som et resultat, der er mange teorier og modeller, der bruger objektive data til at forudsige, hvordan markederne vil reagere under visse omstændigheder. Capital Asset Pricing Model, effektivt marked hypotese, og andre har en rimelig god track record for at forudsige markederne. Men disse modeller antager nogle usandsynligt ting, såsom:

  • Investorerne har altid fuldstændige og præcise oplysninger til deres rådighed
  • Investorerne har en rimelig tolerance for risiko, og at tolerance ikke ændrer sig.
  • Investorer vil altid forsøge at gøre de fleste penge på den største værdi.
  • Investorer vil altid gøre de mest rationelle valg.

Som et resultat af disse fejlagtige antagelser, behøver konventionelle finansieringsmodeller ikke har en perfekt track record.

I virkeligheden, over tid, akademikere og finansiere eksperter begyndte at lægge mærke til anomalier, at konventionelle modeller ikke kunne forklare.

Strange Stuff

Hvis investorerne opfører rationelt, er der visse begivenheder, der ikke bør ske. Men de gør. Tag for eksempel, nogle beviser for, at bestandene vil have større afkast på de sidste par dage, og de første par dage i måneden. Eller det faktum, at bestandene har været kendt for at vise lavere afkast på mandage.

Der er ikke nogen rationel forklaring på disse hændelser, men de kan forklares med den menneskelige adfærd. Betragt den såkaldte, ”Januar effekten”, som tyder på, at mange bestande outperforme i løbet af den første måned af året. Der er ikke nogen traditionel model, der forudsiger dette, men undersøgelser viser, at bestandene stige i januar, fordi investorerne solgt aktier inden udgangen af ​​året af skattemæssige årsager.

Regnskab for Uregelmæssigheder

Den menneskelige psykologi er kompleks, og det er selvfølgelig umuligt at forudsige hver irrationelle flytte investorer kan gøre. Men de, der har studeret adfærdsmæssige finansiering har konkluderet, at der er en række af tankeprocesser, der skubber os at gøre mindre end perfekt investeringsbeslutninger.

Disse omfatter:

  • Opmærksomhed Bias:  Noget tyder på, at folk vil investere i virksomheder, der er i overskrifterne, selv om mindre kendte virksomheder tilbyder løfte om bedre afkast. Hvem af os har ikke investeret i Apple eller Amazon, simpelthen fordi vi ved alt om dem?
  • National Bias:  En amerikansk kommer til at investere i amerikanske selskaber, selv om bestandene oversøisk tilbyde bedre afkast.
  • Underdiversification:  Der er en tendens til, at investorerne til at føle sig mere trygge i besiddelse af en relativt lille antal aktier i deres portefølje, selvom bredere diversificering ville gøre dem flere penge.
  • Cockiness:  Investorer ønsker at tro de er gode til det, de gør. De er ikke sandsynligt, at ændre investeringsstrategier, fordi de har tillid til sig selv og deres tilgang. Tilsvarende, når tingene går godt, er de tilbøjelige til at tage kredit, når det faktisk deres gode resultater kommer fra eksterne faktorer eller ren og skær held.

Hvordan det kan hjælpe dig

Hvis du ønsker at blive en bedre investor, vil du ønsker at blive mindre menneske. Det lyder barsk, men det vil gavne dig at gøre status over dine egne fordomme og anerkende, hvor din egen defekt tænkning har såret dig i fortiden.

Overvej at spørge dig selv hårde spørgsmål, som, ”Skal jeg altid tror jeg er rigtigt?” Eller ”Skal jeg tage æren for investeringer gevinster og bebrejde eksterne faktorer for mine tab?” Spørg, ”Har jeg nogensinde solgt en bestand i vrede, eller købt en bestand baseret på en simpel mavefornemmelse?”

Måske vigtigst af alt, skal du spørge dig selv, om du har alle de oplysninger, du har brug for at træffe de rigtige valg af investeringer. Det er umuligt at vide alt om en bestand, før de køber eller sælger, men en god bid af forskning vil hjælpe med at sikre du investerer baseret på logik og objektiv viden i stedet for dine egne fordomme eller følelser.

Overvej en Robo-rådgiver

Et af de nyeste tendenser inden investering er brugen af ​​robo-rådgivere, hvor et selskab administrerer dine investeringer med meget lidt menneskelig indgriben. Penge er i stedet styres gennem matematiske instruktioner og algoritmer. Nogle af de større rabat børsmæglerselskaber herunder Vanguard, E-handel og Charles Schwab har robo-rådgivere tjenester, og der er en række nyere selskaber, herunder Betterment og personlig Capital.

Juryen er stadig ude om, hvorvidt robo-rådgivere tilbyder over gennemsnittet afkast. Men i teorien, ved hjælp af en robo-rådgiver vil forbedre dine chancer for at gøre optimale og rationelle investere beslutninger. Hertil kommer, som flere investorer henvende sig til denne automatiske tilgang, kan vi se de konventionelle finansieringsmodeller bliver mere nøjagtige som menneskelig adfærd spiller en mindre rolle i, hvordan markederne udføre.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.