Μάθετε πώς πληθωρισμός επηρεάζει λογαριασμού σας

Home » Banking and Loans » Μάθετε πώς πληθωρισμός επηρεάζει λογαριασμού σας

Μάθετε πώς πληθωρισμός επηρεάζει λογαριασμού σας
Ο πληθωρισμός θα συμβεί όταν οι τιμές αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν έχετε ακούσει ποτέ άνθρωποι μιλούν για χαμηλές τιμές σε προηγούμενες δεκαετίες, από όπου και αν έμμεσα περιγράφουν τον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση των οικονομικών σας. Εάν ο πληθωρισμός θερμαίνει τα επόμενα χρόνια, θα περίμενε κανείς πολλά αποτελέσματα:

  • Λιγότερο αγοραστική δύναμη για τα χρήματα που έχετε αποθηκεύσει
  • Η άνοδος των επιτοκίων σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs) και άλλα προϊόντα
  • πληρωμές δανείων «αισθάνεται» πιο προσιτή πάνω από τη μακροπρόθεσμη

Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης

Ο πληθωρισμός κάνει τα χρήματα μικρότερη αξία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα δολάριο αγοράζει λιγότερο από ό, τι στο παρελθόν κάθε χρόνο, έτσι τα αγαθά και τις υπηρεσίες  εμφανίζονται  πιο ακριβό, αν εξετάσουμε μόνο την τιμή που αναφέρεται σε δολάρια. Το κόστος του πληθωρισμού προσαρμοσμένο μπορεί να παραμείνει το ίδιο (ή μπορεί και όχι), αλλά ο αριθμός των δολαρίων που χρειάζεται για να αγοράσει ένα στοιχείο εξακολουθεί να αλλάζει.

Όταν εξοικονομήσετε χρήματα για το μέλλον, που ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να αγοράσει τουλάχιστον όσο αγοράζει σήμερα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα η περίπτωση. Κατά τις περιόδους υψηλού πληθωρισμού, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα πράγματα θα είναι πιο ακριβό το επόμενο έτος από ό, τι είναι σήμερα, έτσι υπάρχει ένα κίνητρο για να περάσετε τα χρήματά σας τώρα, αντί να το αποθηκεύσετε.

Αλλά θα πρέπει ακόμα να εξοικονομήσετε χρήματα και να κρατήσει μετρητά στο χέρι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός απειλεί να διαβρώσει την αξία των αποταμιεύσεών σας. Θα πρέπει προφανώς μηνιαίο χαρτζιλίκι σας σε μετρητά, και είναι επίσης μια καλή ιδέα να κρατήσει τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε ένα ασφαλές μέρος, όπως μια τράπεζα ή πιστωτική ένωση.

Τα επιτόκια αυξάνονται

Τα καλά νέα είναι ότι τα επιτόκια τείνουν να αυξάνονται σε περιόδους πληθωρισμού. Η τράπεζά σας μπορεί να μην πληρώσει μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα, αλλά μπορείτε να περιμένετε ετήσια ποσοστιαία απόδοση σας (APY) σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα CD για να πάρει πιο ελκυστική.

Ταμιευτήριο και τα ποσοστά λογαριασμό της χρηματαγοράς θα πρέπει να κινηθεί προς τα επάνω αρκετά γρήγορα τα ποσοστά αυξάνονται. Βραχυπρόθεσμες CDs (6-12 μήνες, για παράδειγμα) μπορεί επίσης να προσαρμοστεί. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια CD κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για λίγο.

Το ερώτημα είναι εάν ή όχι οι εν λόγω αυξήσεις των επιτοκίων είναι αρκετό για να κρατήσει το ρυθμό με τον πληθωρισμό. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήθελα τουλάχιστον να σπάσει ακόμα και τις αποταμιεύσεις σας θα αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο αυξήσει τις τιμές. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά υστερεί σε σχέση με τον πληθωρισμό, και ο φόρος εισοδήματος επί των τόκων που κερδίζετε σημαίνει ότι είστε πιθανώς  να χάσουν  την αγοραστική δύναμη στην τράπεζα.

Εξοικονόμηση Στρατηγικές για την αύξηση του πληθωρισμού

  • Κρατήστε επιλογές: Αν νομίζετε ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν σύντομα, ίσως είναι καλύτερα να περιμένουμε να τεθεί σε μετρητά σε μακροπρόθεσμη CD. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στρατηγική laddering για να αποφύγουμε τον εγκλωβισμό σε χαμηλές τιμές, επειδή είναι δύσκολο να προβλέψουμε το χρόνο και την ταχύτητα (καθώς και την κατεύθυνση) των μελλοντικών μεταβολών των επιτοκίων.
  • Κατάστημα γύρω; Ένα αυξανόμενο περιβάλλον ρυθμός είναι επίσης μια καλή στιγμή για να κρατήσει ένα μάτι έξω για καλύτερες συμφωνίες. Ορισμένες τράπεζες θα αντιδράσουν με υψηλότερα επιτόκια πιο γρήγορα από τους άλλους. Αν η τράπεζά σας είναι αργή, ίσως να αξίζει το άνοιγμα ενός λογαριασμού σε άλλο σημείο. Συνδεδεμένοι τράπεζες είναι πάντα μια καλή επιλογή για την απόκτηση ανταγωνιστικού ποσοστά αποταμίευσης. Αλλά να θυμάστε ότι η διαφορά στα κέρδη χρειάζεται πραγματικά να είναι σημαντικό για σας να βγει μπροστά: Ενεργοποίηση τραπεζών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, και τα χρήματά σας δεν θα μπορούσε να κερδίσει κανένα ενδιαφέρον, ενώ κινείται μεταξύ των τραπεζών. Επιπλέον, η τράπεζα με τις  καλύτερες  αλλαγές ποσοστό συνεχώς, το σημαντικό είναι ότι παίρνετε μια ανταγωνιστική τιμή. Αλλαγή τράπεζες θα κάνουν το πιο λογικό με ιδιαίτερα μεγάλα υπόλοιπα των λογαριασμών ή σημαντικές διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των τραπεζών. Με ένα μικρό λογαριασμό ή μικρή διαφορά επιτοκίου, μάλλον δεν αξίζει το χρόνο σας για να προχωρήσουμε.
  • Μακροχρόνια αποταμίευση: Κάνετε κάποια σχεδιασμό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές ποσότητες στη σωστή τους τύπους των λογαριασμών. Τραπεζικοί λογαριασμοί είναι καλύτερο για τα χρήματα που θα πρέπει ή μπορεί να χρειαστεί στο εγγύς-to-μεσοπρόθεσμα. Αν χάσετε ένα κομμάτι της αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού, αυτή είναι η τιμή που πληρώνετε για το γεγονός ότι μια έκτακτη ανάγκη κεφαλαίων και ότι θα μπορούσε να είναι ένα μικρό τίμημα. Συζητήστε με ένα οικονομικό πρόγραμμα για να μάθετε τι, αν μη τι άλλο, θα πρέπει να κάνετε με την πιο μακροπρόθεσμη χρήματα.

Δάνεια και πληθωρισμός

Αν έχετε απορίες σχετικά με τον πληθωρισμό, μπορείτε να πάρετε κάποια παρηγοριά από τη γνώση ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια θα μπορούσαν πραγματικά να πάρει πιο προσιτές. Αν μια πληρωμή του δανείου του μερικές εκατοντάδες δολάρια αισθάνεται σαν μια πολλά χρήματα σήμερα, δεν θα νιώθετε σαν τόσο πολύ σε 20 χρόνια.

  • Μακροπρόθεσμα δάνεια: Αν υποθέσουμε ότι δεν προτίθενται να πληρώσουν τα δάνεια σας από νωρίς, φοιτητικά δάνεια που παίρνουν απέδωσε πάνω από 25 χρόνια και 30 ετών υποθήκες σταθερού επιτοκίου θα πρέπει να πάρει πιο εύκολο να χειριστεί. Φυσικά, αν το εισόδημά σας δεν αυξάνονται με τον πληθωρισμό ή την αύξηση των πληρωμών σας, θα είναι πράγματι σε χειρότερη κατάσταση. Επίσης, η μείωση του χρέους είναι σπάνια μια κακή ιδέα, γιατί εξακολουθείτε να καταβάλει τόκους όλα αυτά τα χρόνια, αν κρατήσει το δάνειο στη θέση του.
  • Δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου: Αν το επιτόκιο για τις αλλαγές του δανείου σας την πάροδο του χρόνου, υπάρχει μια πιθανότητα ότι το ποσοστό σας θα αυξηθεί σε περιόδους πληθωρισμού. Δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν επιτόκια που βασίζονται σε άλλες τιμές (LIBOR, για παράδειγμα). Ένα υψηλότερο ποσοστό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο απαιτούμενο μηνιαία πληρωμή, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για ένα σοκ πληρωμής, αν ο πληθωρισμός σηκώνει.
  • Κλείδωμα στα ποσοστά: Εάν σχεδιάζετε να δανειστεί σύντομα, αλλά δεν έχετε σταθερή σχέδια, να γνωρίζουν ότι οι τιμές είναι υψηλότερες όταν τελικά αίτηση για ένα δάνειο ή κλειδαριά σε ένα ρυθμό. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα κάθε μήνα. Αφήστε λίγο χώρο κουνάω στον προϋπολογισμό σας, αν είστε ψώνια για ένα στοιχείο υψηλής αξίας που θα αγοράσουν με πίστωση. Για να κατανοήσουμε πώς το επιτόκιο επηρεάζει το μηνιαίο κόστος πληρωμής και το ενδιαφέρον σας, εκτελέστε μερικούς υπολογισμούς δάνειο με διαφορετικούς ρυθμούς.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.