Ομόλογα Επένδυση: Τι είναι τα κρατικά ομόλογα;

Home » Investing » Ομόλογα Επένδυση: Τι είναι τα κρατικά ομόλογα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κρατικά ομόλογα

 Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα κρατικά ομόλογα

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς τα χρήματα αύξηση κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, τα κοινωνικά προγράμματα, ή άλλα μέτρα δαπανών, όταν τα φορολογικά έσοδα απλά δεν είναι αρκετό;

Οι εθνικές κυβερνήσεις εκδίδουν χρεόγραφα γνωστή ως  κρατικά ομόλογα , τα οποία μπορούν να εκφράζονται είτε σε τοπικό νόμισμα ή παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ευρώ. Εκτός από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων των κρατικών δαπανών, τα ομόλογα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών που μπορούν να ωριμάζουν ή απλά να καλύψει τις πληρωμές τόκων που κατέστη ληξιπρόθεσμο.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες σημαντικές έννοιες για να ξέρετε, όταν πρόκειται για κρατικά ομόλογα (όπως αποδόσεων, βαθμολογίες, και του πιστωτικού κινδύνου), καθώς και το πώς οι επενδυτές μπορούν να τα αγοράσουν.

Sovereign αποδόσεις των ομολόγων

Κυρίαρχος αποδόσεις των ομολόγων είναι το επιτόκιο που οι κυβερνήσεις πληρώνουν για το χρέος τους. Όπως και εταιρικά ομόλογα, αυτοί οι αποδόσεις των ομολόγων εξαρτάται από τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τους αγοραστές. Σε αντίθεση με τα εταιρικά ομόλογα, οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν κυρίως τη συναλλαγματική ισοτιμία (εάν τα ομόλογα τιμολογούνται σε τοπικό νόμισμα), οικονομικούς κινδύνους, και πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή προεπιλογή για τις πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου.

Εδώ είναι μια γρήγορη περίληψη των τριών μεγάλων καθοριστικούς παράγοντες των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων:

 • Πιστοληπτική – Φερεγγυότητα είναι η αντιληπτή ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της, δεδομένης της σημερινής κατάστασης. Συχνά οι χρόνοι, οι επενδυτές βασίζονται σε οίκους αξιολόγησης για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας βασίζεται σε ρυθμούς ανάπτυξης και άλλους παράγοντες.
 • Κίνδυνος Χώρας – Sovereign κίνδυνοι είναι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να προκύψουν και να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Για παράδειγμα, πτητικές πολιτική θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου αθέτησης, σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν μια ανεύθυνη ηγέτης αναλάβει τα καθήκοντά του.
 • Συναλλαγματικών Ισοτιμιών – Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν μεγάλη επίδραση σχετικά με τα κρατικά ομόλογα εκφρασμένα σε τοπικό νόμισμα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν διογκωθεί το δρόμο τους έξω από τα χρέη με την απλή έκδοση περισσότερα νόμισμα, καθιστώντας το χρέος λιγότερο πολύτιμο.

Sovereign Ratings Bond

Standard & Poors, Moody και Fitch είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς παρόχους των αξιολογήσεων δημόσιου χρέους ομολόγων. Ενώ υπάρχουν πολλές άλλες μπουτίκ υπηρεσίες, οι «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στους διεθνείς επενδυτές. Οι αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις γίνονται από αυτούς τους οργανισμούς μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων την πάροδο του χρόνου.

Οι αξιολογήσεις δημόσιου χρέους των ομολόγων με βάση διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων:

 • Το κατά κεφαλήν εισόδημα
 • Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν Ανάπτυξη
 • Πληθωρισμός
 • Εξωτερικά Χρέη
 • Ιστορία της αθέτησης
 • Οικονομική ανάπτυξη

Χρεοκοπία Bond

Χρεοκοπία ομολόγων δεν είναι κοινά, αλλά έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Μία από τις πιο πρόσφατες σημαντικές αθετήσεις ήταν το 2002, όταν η Αργεντινή δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της, μετά από μια ύφεση στα τέλη του 1990. Δεδομένου ότι το νόμισμα της χώρας ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διογκώσει το δρόμο του έξω από τα προβλήματά της και τελικά αδυναμία πληρωμής.

Δύο άλλα δημοφιλή παραδείγματα ήταν στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Ρωσία αθετήσει σχετικά με τα κρατικά ομόλογα της το 1998 και συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα, που υποτίθεται ότι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις δεν θα χρεοκοπήσει τους. Και το 1987, η Βόρεια Κορέα αδυναμία πληρωμής του χρέους της μετά την κακή διαχείριση βιομηχανικού τομέα και ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για τη στρατιωτική επέκτασή της.

Η αγορά κρατικών ομολόγων

Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα μέσα από μια ποικιλία των καναλιών. Αμερικανικών κρατικών ομολόγων μπορεί να αγοραστεί απευθείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μέσω TreasuryDirect.gov, ή εντός περισσότεροι λογαριασμοί χρηματιστηριακές ΗΠΑ. Ωστόσο, η αγορά ξένων κρατικών ομολόγων μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο για τους επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Εξωτερικών εκδοθεί κρατικά ομόλογα είναι πιο εύκολο αγοράζονται μέσω του exchange-traded funds (ETFs). Κυρίαρχος ETFs ομολόγων επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε μια μορφή ιδίων κεφαλαίων που μπορούν να διαπραγματεύονται εύκολα στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Αυτά τα διαφοροποιημένα ETFs κατέχουν τυπικά έναν αριθμό δεσμών σε διάφορες διάρκειες και να παρέχει μια πιο σταθερή επένδυση από μεμονωμένα κρατικά ομόλογα.

Βασικά σημεία Takeaway

 • Κρατικά ομόλογα είναι χρεόγραφα που εκδίδονται από τις εθνικές κυβερνήσεις είτε σε τοπικό νόμισμα ή ένα διεθνές νόμισμα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή ευρώ.
 • Τα Sovereign αποδόσεις των ομολόγων που επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την πιστοληπτική ικανότητα, ο κίνδυνος χώρας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
 • Οι αξιολογήσεις δημόσιου χρέους των ομολόγων συνήθως εκδίδονται από την Standard & Poors, Moody, και Fitch, και να παρέχει στους επενδυτές μια ιδέα του κινδύνου ενός κρατικών ομολόγων της.
 • Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ευκολότερος μέσω exchange-traded funds διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.