Разберете как Инфлацията Засяга банковата си сметка

Home » Banking and Loans » Разберете как Инфлацията Засяга банковата си сметка

Разберете как Инфлацията Засяга банковата си сметка
Инфлацията се случва, когато цените се увеличават с времето. Ако някога сте чували хората да говорят за ниски цени в предишните десетилетия, те са косвено описващ инфлацията. И все пак, инфлацията може да е трудно да осмисли, особено когато става въпрос за управление на вашите финанси. Ако инфлацията се затопля през следващите години, може да се очаква няколко резултата:

  • По-малко покупателна способност за парите, които сте запазили
  • Повишаването на лихвените проценти по спестовните сметки, депозитни сертификати (ДС) и други продукти
  • плащания по заеми “чувстват” по-достъпни в дългосрочен план

Загуба на покупателна способност

Инфлацията прави пари по-малко ценно. Резултатът е, че един долар купува по-малко, отколкото преди всяка година, така че стоките и услугите  се появяват  по-скъпи, ако просто погледнете цената, посочена в долари. Коригирани с инфлацията Цената на може да остане същата (или да не вали), но броят на долара е необходимо да закупят продукт все още не се променя.

Когато ви спести пари за бъдещето, вие се надявам, че ще бъде в състояние да си купи най-малко толкова, колкото го купува днес, но това не винаги е така. По време на периоди на висока инфлация, това е разумно да се предположи, че нещата ще бъдат по-скъпи през следващата година, отколкото са днес, така че има стимул да харчите парите си сега, вместо да го запазите.

Но все още трябва да спестят пари и да имате пари в брой, въпреки че инфлацията заплашва да подкопае стойността на спестяванията си. Очевидно ще трябва месечния си джобни пари в брой, а също така е добра идея да се запази спешни фондове на сигурно място като банка или кредитен съюз.

Лихвени проценти Rise

Добрата новина е, че лихвените проценти са склонни да се повиши по време на периоди на инфлация. Вашата банка може да не плащат много интерес днес, но можете да очаквате вашата годишния процент на доходност (APY) по спестовни сметки и CD-та, за да получите по-привлекателна.

Спестовна сметка и лихвени проценти на паричния пазар сметка следва да се движат доста бързо, тъй като процентът се увеличава. Краткосрочните CD (6-12 месеца, например) може също да се адаптира. Въпреки това, дългосрочните лихвени проценти CD-вероятно няма да отстъпят, докато не стане ясно, че инфлацията е пристигнал и че цените ще останат високи за известно време.

Въпросът е дали тези увеличения процент са достатъчни, за да бъдат в крак с инфлацията. В един идеален свят, щеше поне на нула, и вашите спестявания ще растат най-бързо увеличение на цените. В действителност, цени изостават инфлацията, и данък върху доходите на интереса вие печелите означава, че Вие вероятно  губят  покупателната способност в банката.

Запазване на стратегиите за увеличаване на инфлацията

  • Дръжте открити възможности: Ако смятате, че цените ще растат най-скоро, може би е добре да се изчака да се сложи пари в дългосрочни CD-та. Освен това, можете да използвате и разцепване на стратегия, за да се избегне заключване-ин на ниски цени, тъй като е трудно да се предскаже времето и скоростта (както и посоката) на бъдещи промени в лихвените равнища.
  • Пазарувам? А среда нараства скорост също е добър момент да се държи под око за по-добри сделки. Някои банки ще реагират с по-високи лихвени проценти по-бързо от други. Ако банката ви е бавна, може би си заслужава откриване на сметка на друго място. Онлайн банки винаги са добра опция за придобиване на конкурентни цени спестовни. Но не забравяйте, че разликата в доходите наистина трябва да бъде от значение за вас, за да излезе напред: Превключване на банките отнема време и усилия, и парите си, може да не печелят интерес, докато се движи между банки. Плюс това, банката с  най-добрите  промените процент непрекъснато-важното е, че сте се конкурентна ставка. Промяна на банките ще направят най-подходящ с особено големи салда по сметки или значителни разлики в лихвените проценти между банките. С малък сметка или малка разлика скорост, то вероятно не е подходящо за вас време, за да се движат.
  • Дългосрочни спестявания: Направи някои планиране, за да се уверите, че имате право суми са в правилните видове сметки. Банкови сметки са най-добрите за парите, които ще трябва или може да се наложи в близко до средносрочен план. Ако загубите малко на покупателната способност в резултат на инфлацията, това е цената, която плащате за това, че спешен фонд и това може да е малка цена. Говорете с финансов плановик за да разберете какво, ако не друго, трябва да се направи с по-дългосрочно пари.

Заеми и Инфлацията

Ако сте загрижени за инфлацията, може да получите някои утеха от знанието, че дългосрочни заеми може да се получи в действителност по-достъпни. Ако плащането на заем от няколко стотин долара се чувства като много пари днес, че няма да се чувствам като толкова много през последните 20 години.

  • Дългосрочни заеми: Ако приемем, че не възнамеряват да плащат заемите си от по-рано, студентски заеми, които се изплащат в продължение на 25 години и 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва трябва да получават по-лесно да се справя. Разбира се, ако доходите ви не успее да се издигне с инфлацията или си увеличение на плащанията, ще бъде наистина по-зле. Също така, намаляване на дълга рядко е лоша идея, защото все още плаща лихва върху всички тези години, ако продължаваш да заема място.
  • Променливи заеми курс: Ако лихвата по заеми си промени с течение на времето, има шанс, че вашата скорост ще се увеличи по време на периоди на инфлация. Променливи заеми проценти са лихвените проценти, които се базират на различни проценти (LIBOR, например). По-висока скорост може да доведе до по-високо изискване месечно плащане, така че да бъдат подготвени за плащане шок, ако инфлацията взима.
  • Заключване в проценти: Ако планирате да заеме най-скоро, но не е нужно сериозни намерения, трябва да знаете, че цените могат да бъдат по-високи, когато в крайна сметка да кандидатства за заем или заключване в процент. Ако това се случи, ще трябва да плащат повече, всеки месец. Оставете малко свободно пространство в бюджета си, ако сте пазаруването за позиция с висока стойност, които ще купуват на кредит. За да разберете как лихвеният процент се отразява месечните си плащания и разходите за лихви, тичам някои изчисления за заем с различна скорост.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.