7 sätt att skydda mot kreditkorts Hacks

Home » Credit and Debt » 7 sätt att skydda mot kreditkorts Hacks

7 sätt att skydda mot kreditkorts Hacks

Förlåt oss för att låta alla jämmer och elände, men en till synes aldrig sinande antal överträdelser och incidenter visar att dina känsliga finansiella och personuppgifter är inte nödvändigtvis säker. Titta på några av de senaste statistik. Snabbmatsrestaurang Wendys drabbades av en massiv malware baserad kredit- och betalkort brott år 2016 som läckt kundbetalningsinformation på mer än 1000 olika platser. The Home Depot dataintrång tillbaka 2014 påverkade några 56 miljoner kredit- och betalkort. Den välkända Target brott från 2013 påverkade mer än 40 miljoner konsumenter, och om du vill se de många andra överträdelser – några ännu större – i en deprimerande, grafisk form, ta en titt på det här diagrammet.

Varför cyber tjuvar tar sig tid att vraket förödelse i så stora proportioner? Eftersom det lönar sig. På den svarta marknaden, är ditt kreditkortsinformation värt någonstans mellan fem till 110 dollar, enligt kreditupplysningsföretag Experian .

Dataintrång är förvisso en del av livet, och du behöver veta hur du skyddar dig. Eftersom hackare går efter de företag som håller din information, är det svårt att stoppa dem från att få det. Ändå kan du ta ett antal åtgärder för att minimera skadan.

Även om du inte har blivit hackad ännu kan många av de sju rör som beskrivs nedan gör din information svårare att hitta och mindre användbar om du fastnar i ett brott.

1. Skaffa ett ersättningskort

Om du har fått veta att du är i ett dataintrång, fråga inte … säga det företag som du antingen få ett nytt kort eller stänga kontot. Du är inte troligt att få någon stift från redan generad företaget. Om du gör, inte backa.

2. Kontrollera ditt konto online

Vänta inte med att kolla upp det när uttalandet kommer – kontrollera idag. Håll koll dagligen under minst 30 dagar efter det nya kortet kommer. Om du hittar en misstänkt laddning, bestrida det omedelbart.

3. Frys din kredit

Om du fastnar i ett dataintrång, ringa varandra av de tre viktigaste kreditbyråer och begära att din kredit rapport frysas. Frysning tillåter inte någon att få tillgång till kredit rapport utan ditt godkännande. Borgenärer förmodligen inte kommer att godkänna en ansökan utan att ha tillgång till personens kredit rapport.

Om du är djupt oroad över potentiella överträdelser, du kan också frysa dina konton proaktivt – du behöver inte vara ett bedrägeri offer. Men gör detta steg att få någon form av kredit ytterst besvärligt för dig och och den potentiella långivare, så du kanske vill tänka två gånger om att ta det.

4. beställa din kreditupplysningar

Du får en gratis kreditupplysning per år från varje kreditupplysningsföretag enligt lag, men du kommer förmodligen vara berättigad till mer frekventa gratis rapporter om du redan utsatt för bedrägeri. Även om du inte har riktat ännu vara proaktiv och ta en titt på dina gratis rapporter. Helst kan du beställa en var fjärde månad genom svindlande begäran över de tre viktigaste kreditupplysningsföretag, så att du kan bättre täckas över hela året.

5. Se upp för Phishing

Bara för att tjuvar har ditt kreditkortsnummer betyder inte att de har också utgångsdatum och tre- eller fyrsiffriga CVV-nummer. Se upp för nätfiske, en bluff där tjuven kan skicka ett e-mail eller ring i ett försök att vinna resten av informationen. Ge inte din information till någon om du kallar dem. Om någon lämnar ett meddelande, gå till företagets hemsida och hitta ett kontaktnummer för att se till att det överensstämmer med vad personen i meddelandet tillhandahålls. För ännu mer säkerhet, ringa företaget direkt och se till att den person som ringde dig är legitimt.

6. Inte Registrera dig för dyra bedrägeriskydd

I panik för tillfället, kan du frestas att punga ut hundratals dollar per år för kredit övervakning tjänster. Gör det inte. Genom att noga granska den information som du får gratis, kan du övervaka dina egna konton. Om ett företag tillhandahåller informationen till dig kostnadsfritt, se till att avbryta tjänsten före förnyelsedatumet.

7. Var smart om lösenord

Du kommer inte att hindra ett brott genom att använda alla de lösenordsregler, men du vet inte vilken typ av information tjuvar var på väg att stjäla. Använd starka lösenord (de slumpmässiga bokstäver och siffror) och ändra dem ofta. Kom ihåg att om det är lätt att komma ihåg, det är nog lätt för en kunnig cyberthief att knäcka.

Du kanske också vill dra nytta av ytterligare digital säkerhetsåtgärder som tvåfaktorsautentisering som levererar en speciell engångskod till en betrodd enhet, till exempel en mobiltelefon. Detta ger ett sekundärt skyddslager som kräver fysisk tillgång till din enhet innan man tillåter en okänd inloggning till dina konton. Nyare typer av autentisering som Face-ID och Touch-ID på iPhone långsamt ersätter lösenord som ett legitimt sätt att bevilja en person tillgång till känslig finansiell information.

Poängen

Om du inte har varit ett offer ännu agera proaktivt för att göra dig mindre sårbar. Om du har, inte panik. Det kommer att ta tid att rensa upp allt, men du kommer inte att betala för eventuella avgifter som inte var din. Ring din kreditkortsföretag, berätta om eventuella felaktiga avgifter och ha tålamod eftersom det fungerar att ta bort dem från ditt konto.

Under tiden fortsätter att övervaka din kredit rapport och kreditkort räkningar för eventuella ytterligare tecken på obehörig aktivitet.

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He’s Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.