Är det smartare att använda ett betalkort eller kreditkort?

Home » Credit and Debt » Är det smartare att använda ett betalkort eller kreditkort?

Är det smartare att använda ett betalkort eller kreditkort?

Även om de kanske ser exakt likadana undangömt inne i din plånbok, kreditkort och betalkort representerar två mycket olika typer av betalningsmetoder.

Med hjälp av ett bankkort liknar betala med kontanter eller en gammaldags papper check. Ett betalkort (vilket skiljer sig också från ett förbetalt bankkort) är knutet till ditt bankkonto, och när du gör ett köp, är de medel som dras från ditt tillgängliga saldo.

Kreditkort, å andra sidan, fungerar helt annorlunda. När du använder ett kreditkort för att göra ett köp, du i huvudsak att ta ett lån från kreditkortsutgivaren som du senare skyldig att betala tillbaka. Lånet dras från ett förutbestämt belopp, formellt kallas din kreditgräns. Det kan betalas tillbaka, och sedan dras igen. Detta kan ske om och om igen under så många år som du vill använda kortet.

Liksom alla finansiella produkter, det finns fördelar och nackdelar som är förknippade med både betal- och kreditkort. Om du redan har några förutfattade meningar om vilken typ av plast är bäst, försök att sätta dem åt sidan för en stund och ta en titt på de fördelar och nackdelar varje betalningsmetod har att erbjuda.

bedrägeri~~POS=TRUNC

Kreditkort och betalkort bedrägeri är tyvärr ganska vanligt. Ingen är immun. Jag har varit offer för kreditkortsbedrägerier för många gånger för att räkna. Chanserna är ganska bra att du redan har behandlat otillåtna avgifter vid något tillfälle, kanske flera gånger. Tack och lov, när din kreditkortsinformation äventyras eller blir stulen, du mycket väl skyddad från en finansiell synvinkel.

Fair Credit Billing Act (FCBA) är den federala lag som skyddar dig i händelse du upplever kreditkort stöld eller bedrägeri. Per den FCBA, om du rapporterar obehöriga debiteringar till kortutgivaren inom 60 dagar, är ditt ansvar för bedrägliga transaktioner tak på $ 50.

På toppen av FCBA skydd, alla fyra av de stora kreditkortsnätverk (Visa, Mastercard, American Express och Discover) har en policy noll ansvar bedrägeri. I själva verket kommer du förmodligen aldrig betala en cent om du rapporterar kreditkortsbedrägerier omgående. Och är de pengar som har stulits eller ”används” utan din tillåtelse inte riktigt dina pengar – det är kortutgivaren pengar.

Det är värt att notera att elektronisk överföring lagen (EFTA) skyddar dig från obehöriga bankkortstransaktioner också. Men EFTA: s skydd är mindre robust.

Till exempel inom EFTA, ditt ansvar för obehöriga transaktioner klättrar till $ 500 i stället för $ 50 om du väntar mer än två arbetsdagar att rapportera bedrägerier. Till skillnad från kreditkortsbedrägerier, när obehöriga debettransaktioner inträffar, är det din pengar som stulits. Detta kan leda till en mängd andra problem om till exempel, behöver du inte har tillgång till de medel som ska finnas i ditt bankkonto när hyra, räkningar eller andra finansiella åtaganden förfaller.

Credit Building

En annan fördel med att öppna och använda ett kreditkort på ett ansvarsfullt sätt är det faktum att göra så har potential att hjälpa dig att bygga starkare kredit. Håll ditt kreditkort saldon låg, företrädesvis lönat sig fullt ut varje månad, och gör varje enskild betalning i tid. Du förmodligen se dessa konton har en positiv inverkan på din kredit värderingar över tid.

curbing Overspending

Den främsta fördelen att folk förknippar med hjälp av betalkort över kreditkort är det faktum att bankkort avskräcka överskridanden, eller till och med göra det omöjligt. Du kanske inte vara en stor pengar manager, men om du väljer att använda ett betalkort, åtminstone du kommer inte att gå in skulden.

Samtidigt vissa 29 miljoner amerikaner har genomfört en kreditkortsskuld i två år eller mer, vilket tyder på att de är kroniskt spendera mer än de har råd att.

Men sanningen är att om du har en överskridanden problem, ett betalkort kommer faktiskt inte fixa det. Det kommer bara begränsa dina utgifter till balans i ditt lönekonto. Å andra sidan, kan du öppna ett kreditkortskonto med en avsiktligt låg gräns och kanske uppnå samma mål samtidigt njuta bättre skydd bedrägeri.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.