CD vs. sparkonto: Vilken är bäst?

Home » Banking and Loans » CD vs. sparkonto: Vilken är bäst?

CD vs. sparkonto: Vilken är bäst?

Sparkonton och bankcertifikat (CD) hålla dina pengar säkra och betala ränta. De är både ett utmärkt val för fonder du kan behöva spendera inom de närmaste åren, men de har olika egenskaper som är viktiga att känna till. Så, vilket är bäst för dina pengar?

Svaret beror vanligtvis på två faktorer:

  1. Enkel åtkomst: sparkonton är mer flexibla än CD-skivor. Du kan ta ut pengar utan påföljd när som helst, och du kan göra pågående insättningar på ett sparkonto. Men det betyder inte att du ska utesluta CD-skivor.
  2. Räntorna: CD ger en garanterad ränta som normalt inte ändras. Om du tror att räntorna kommer att stiga snart kan ett sparkonto mer meningsfullt. Men om du är nöjd med en CD ränta och du är villig att låsa upp dina pengar, kan en CD fungera bra.

CD belöna dig för engagemang

CD-skivor är inlåning som kräver att du åta sig att lämna dina pengar på ett konto i minst tid. Till exempel kan du köpa CD-skivor för termer så korta som tre månader och så länge som fem år. I gengäld till din bank eller kredit unionen erbjuder betala högre priser som du åta sig längre löptider.

Bästa användningsområden: CD-skivor är idealiska för fonder du behöver vid en viss framtida tidpunkt. Till exempel, om du vet att du ska betala undervisning i 19 månader, kan en 18-månaders CD hjälpa dig att maximera dina ränteintäkter. Alternativt, om du har extra pengar som du vill hålla säker, utan avsikt att spendera pengar snart kan en CD vara användbara.

Högre priser: Bankerna betalar vanligtvis högre räntor på CD än de gör för sparkonton. Det är särskilt sant när du går med längre löptider (2 års CD ska betala mer än en 3-månaders CD). Allt annat lika, tenderar att vara högre på cd-skivor vs sparkonton.

Garanterade priser: Med en CD, kan du förutsäga exakt hur mycket du kommer att tjäna. De flesta banker ställa in hastigheten i början av CD, och att hastigheten förändras aldrig. Som fungerar i din fördel om räntorna förbli densamma eller drop, men du kan gå miste om extra inkomster om räntorna stiger kraftigt.

Påföljder roll: Du kan oftast ta ut tidigt, vilket kan vara nödvändigt om du behöver akut kontanter än vad du har i en regnig dag fond. Men du vanligtvis betalar tidigt tillbakadragande straff, som kan utplåna något intresse du tjänar, och äta i din ursprungliga huvud insättning. Vissa skivor, så kallade flytande skivor, kan du ta ut pengar tidigt, men se till att du förstår detaljerna innan du använder dessa instrument.

Strategier hjälpa dig att undvika problem: CD låsa upp dina pengar, och du kan fastna med en låg hastighet om räntorna stiger. Men du kan använda strategier som cd-stegar och skivstänger för att minska risken och få ut det mesta av dina CD-skivor.

Sparkonto hålla möjligheterna öppna

Sparkonton tillåter dig att sätta in och ta ut med minimala restriktioner-även om federal lag begränsar vissa uttag till sex per månad. De är lätta att arbeta med och lätt att förstå.

Bästa användningsområden: sparkonton är idealiska för pengar du kan behöva få tillgång till när som helst, liksom pengar du planerar att spendera i de kommande sex månaderna eller så. Till exempel är ett sparkonto en utmärkt plats för en liten nödfond eller kassa kudde som du överför till en kontroll för att undvika övertrasseringar.

Inga minimum: sparkonton kan du börja i liten skala, så att de fungerar bra när du har begränsade medel. Efter det, det är inget fel med att hålla väsentliga poster i besparingar, så länge du gör det avsiktligt. CD, å andra sidan, ibland har minimiinsättningskrav. Tegel och murbruk banker kan kräva att du investera minst $ 1000, men flera online banker erbjuder CD-skivor med några inledande minimum.

Flytande räntor: Till skillnad från cd-skivor, sparkonton har räntor som kan förändras över tiden. Bankerna justera sparkontohastigheter som svar på den ekonomiska miljön, konkurrens, och deras önskan att ta på inlåning. Om priserna stiger, kan ditt sparkonto betala mer nästa månad än det lönar sig nu (även om banker vara långsamma att öka priser). Men om räntorna faller kraftigt, banker svarar vanligtvis genom att betala mindre, medan dina inkomster inte skulle förändras om du var i en CD.

Allt eller Inget?

Lyckligtvis behöver du inte välja mellan CD vs. sparkonton. Du kan använda båda, och andra alternativ kan också möta dina behov.

  • Håll tillräckligt med pengar i ett sparkonto för att möta eventuella kortsiktiga behov. Du har enkel tillgång till att kontanter, och du kommer inte drabbas av påföljder om du behöver ta ut pengar ibland.
  • Överväga att använda CD-skivor för en del av din kassaöverskott om du har tillräckligt med kontanter i besparingar, du cd räntor, och du är inte bekymrad priser stiger.
  • Titta på andra alternativ om CD-skivor är alltför restriktiva för dina smak men sparkonton inte betalar tillräckligt. Penningmarknads konton har drag av både CD och sparkonton: De tillåter begränsade uttag, men de ofta betala lite mer än vanliga sparkonton. Cash management konton kan också erbjuda högre resultat. Bara vara säker på att dina pengar är FDIC försäkrade om säkerhet är viktigt för dig (NCUSIF försäkring vid kreditföretag är lika säker).

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.