Fem Situationer där pengar och känslor inte blanda

Home » Investing » Fem Situationer där pengar och känslor inte blanda

Fem Situationer där pengar och känslor inte blanda

Blandning pengar och känslor är sällan en bra idé. Det slutar nästan aldrig bra.

Men det finns vissa nyckel gånger i livet när detta är särskilt sant, till exempel när man går igenom en skilsmässa, köpa ett hem, eller efter att ha förlorat en älskad och ärva en större summa pengar.

Det är lätt under dessa tider för att låta känslor moln dom och göra beklagliga finansiella val som kommer att förfölja dig i många år framöver. Med detta i åtanke, här är fem viktiga tillfällen i livet när det är bäst att kontrollera dina känslor vid dörren när du tjäna pengar beslut.

Homebuying och sälja

Fastighetstransaktioner är vanligtvis bland de viktigaste ekonomiska beslut människor gör i livet, och tillsammans med det kommer en berg-och dalbana av känslor.

”När insatserna är detta stort det är ännu viktigare att ta bort känslor från beslutsprocessen”, säger Leon Goldfeld, en av grundarna av mäklar site fastigheter Yoreevo.

För att hjälpa göra det, rekommenderar Goldfeld en period av 48 timmar buffert. Om du hittar ett hem som du älskar, trycker på pausknappen. Spendera några dagar att tänka på det innan beslut fattas att köpa. Under den tiden, fråga dig själv några viktiga frågor.

”Är du köper det eftersom det är din ‘drömhus’ eller att det är till ett attraktivt pris?” Säger Goldfeld. ”Helst svaret är både och. Men den senare bör vara ett krav. Inte separera dina känslor kan leda till att du betalar för ett hem och en buffert period kan minska denna risk.”

När man överväger dessa två frågor, vara praktiska och överväga helheten, tillägger Tonya Lockamy, en Florida-baserade fastighetsmäklare.

”Så många köpare fatta beslut om bostäder baserade på dekorationer och måla färger de kontakt med”, förklarade hon. ”En väl inredda hem kommer att sälja snabbare än ett tomt hem varje gång. Köpare måste vara smartare. Två saker som är mycket viktiga när man köper ett hem är platsen och strukturen i hemmet. Resten är lätt att anpassa till din egen smak.”

Inte att förglömma, kan processen att sälja ett hem också fyllas med känslor. När allt kommer omkring, är otaliga minnen skapas i ett hem, helgdagar firas, barn upp, och mer, som alla kan bogserbåt på ditt hjärta när farväl.

”Detta tillför en ny dimension stress när förhandlingarna inleds”, säger Lockamy. ”Jag har sett säljare promenad från fullpriserbjudanden på ren känsla på grund av stress i förhandlingarna. Det är viktigt att säljaren fokuserar på villkoren i avtalet när du granskar ett erbjudande. Är priset rättvist? Vilka är villkoren för inspektionen period? Finns det några oförutsedda? Hur länge måste de stängning?”

Äktenskap och skilsmässa

Inleder ett nytt äktenskap är en lycklig tid fylld med planering, fester, och färg i detaljerna i dina förhoppningar och drömmar för framtiden.

Utan att sätta sordin på den här tiden är det fortfarande viktigt att göra smarta pengar beslut och, framför allt, att få på samma sida ekonomiskt. Schemalägg en vanlig pengar uppdaterad med din partner att tala öppet, realistiskt och rättvist om din ekonomiska situation och mål.

Börja med att tänka rationellt om huruvida du verkligen behöver ett utstuderat, dyra bröllop. Så mycket som du kanske sörjer för en saga ceremoni, har forskning visat att par som tillbringar mindre på deras bröllop är mindre benägna att skilsmässa.

På tal om den möjligheten, kan du också överväga att sätta ett äktenskapsförord ​​på plats för att ge en tydlig ekonomisk plan bör äktenskapet slut, säger Lisa Zeiderman, grundarna av New York makars och familjen advokatbyrå Miller Zeiderman och Wiederkehr. ”Ingen vill tänka tanken på en dag ansökan om skilsmässa, men det är en helt möjliga resultat”, säger hon.

Även om du redan är gift, kan en post-bröllops avtalet upprättas att ordentligt dela dina tillgångar. Dessutom, om du har haft barn sedan bröllopet, kan du skapa en post-bröllops avtal som innehåller dina barns ekonomiska framtid.

Pre-nups åt sidan, är skilsmässa en svår tid för par, när känslorna gör även den klokaste bland oss ​​agera något unhinged. Det viktiga är att inte låta dessa känslor driva processen, säger Steven Weil, VD och skatteansvarig för RMS Accounting i Fort Lauderdale, Florida.

”I ett försök att straffa varandra, är det lätt att tillbringa alldeles för mycket om kampen än du någonsin kan hoppas på att återhämta sig”, säger Weil. ”Par som kommer till en uppgörelse beslut inte bara kan räkna med att behålla mer pengar på bordet för att dela mellan dem, men de kan också få förfarandet ur vägen och gå vidare med sina liv.”

Arv

Under dagarna och veckorna efter att ha förlorat en älskad, kan det vara svårt att tänka klart. Att hantera finansiella frågor under perioder av betydande förändring kan vara nästan omöjligt.

”Efter några mycket känslo händelse kan få huvudet runt och muttrar av ekonomiska beslutsfattandet vara en hotfull hinder”, säger Michael Kay, författare och ekonomiska liv planerare i New Jersey Financial Life Focus. Kay föreslår din första fokus bör ligga på likviditet: Har du tillräckligt med pengar för att täcka dina behov?

När det gäller att bestämma hur man ska hantera någon form av oväntade eller arv till följd av bortgången av en familjemedlem, den metod beror på dina långsiktiga förhoppningar och mål.

Men Mark Painter, en CFA och grundare av New Jersey-baserade EverGuide Financial Group säger det första steget bör bestämma hur mycket inkomster kan genereras från ett arv.

”När folk är känslomässigt de tenderar att göra något som de tror kommer att få dem att må bättre. I Hollywood det framställs som någon äter en gallon glass i deras svettas medan du tittar på en film, men i verkliga livet detta betyder oftast att göra ett stort inköp som du alltid har velat men kanske kunde inte motivera utgifterna för ”, säger Painter. ”Med oväntade går utgifterna logiken ut genom fönstret eftersom du har nyfunna pengar och dina känslor kommer att berätta för dig att betala och eftersom du behöver plocka upp dig.”

Med fokus på inkomsten arvet kan tjäna är viktigt eftersom det tar en del av känslan av ditt beslut. Till exempel, om du ärva $ 500.000, kan den första reaktionen är att tro att det är en hel del pengar och kommer att pågå länge.

”När du inser att dessa pengar kommer att producera ca $ 20.000 per år i inkomst, det känns inte som lika mycket som ursprungligen trodde. Denna enkla steg tillåter någon att omvärdera vad man ska göra med pengarna och räkna ut de bästa alternativen ”, säger Painter.

Ännu en fråga, särskilt när ärva en investeringsportfölj, är hur man ska hantera det portfölj framöver, säger David Edwards, vd för New York-baserade Heron rikedom.

”En vanlig fallgrop är ovilja mottagaren att ändra investeringsstrategi en ärvd investeringsportfölj,” förklarade Edwards. ”’Om dessa bestånd var tillräckligt bra för pappa, de är bra nog för mig!”

I själva verket är tidpunkten för arv ett perfekt tillfälle att börja om från början. Ofta välgörare kunde inte sälja aktier på grund av djupa kapitalvinster överväganden men med step-up i grunden på kostnads ​​basis av bestånden i portföljen vid dödsfall, det finns ingen skattetillägg att sälja, sade Edwards.

Nya löneförhandlingar

Det finns en hel del stolthet insvept i en karriär och lön, vilket kan påverka hur du hanterar uppgiften att be om vad du är värd.

Löneförhandlingar kan vara känslomässigt eftersom de innebär ångest eller rädsla knuten till oro om att ha tillräckliga inkomster för att ta hand om dig själv. Det kan också vara ångest i samband med informationsasymmetri inneboende i sådana förhandlingar, förklarade Melissa Donohue, författare till ”Financial Nutrition för unga kvinnor. Hur (och varför) att undervisa flickor om pengar”

”Enkelt uttryckt, har din arbetsgivare vanligtvis mer kunskap än vad du gör om vad som kan eller kommer att betalas för din position, vilket är en obalans”, förklarade hon.

Pengar förhandlingar kräver också att du talar med din värde och ditt värde, som kan vara känslomässigt utmanande.
”Din inkomst kommer sannolikt att vara en stor del av din ekonomiska trygghet genom pensionering. Effektiva löneförhandlingar kommer att hjälpa dig att maximera denna viktiga rikedom builder ”, säger Donohue.

investera

Sist men inte minst, är det inte ovanligt att känslor att köra investeringsbeslut. Nästan alla finansiella rådgivare är överens om att känslor och investera bör hållas i motsatta hörn.

”Folk får ofta ‘gift’ för ett bestånd eller hålla fast en investering eftersom det har några personlig koppling till en familjemedlem eller en investering puckel”, säger Meredith Briggs, en certifierad finansiell planerare med New York-baserade Taconic Advisors. ”Att investera är inte en popularitetstävling eller ett test av lojalitet. När det gäller din privatekonomi måste du noga hantera risker och som ofta innebär att ignorera vad ditt hjärta säger och lyssnar på huvudet.”

Aaron Klein, VD och grundare av Riskalyze, risk anpassning plattform för investerare, varnar också mot känslor driven och rädsla bundna investera, vilket inkluderar bli upprörd när du inte gör tillräckligt med pengar på en portfölj och avvisa ett lager köp bara för att det kan vara underpresterande.

”Emotion kommer att driva oss att förkasta vad som är en bra affär för våra investeringskonton”, säger Klein. ”För några år sedan, när Apple släppa, en massa människor köpte Apple på sin låga och de har gjort otroligt bra sedan dess. De allra flesta av oss reagerade med känslor och sa: ‘Det är dåligt,’ och de människor som gjort pengar, sa: “Det är en bra affär.”

”Som människor har vi denna märkliga förmåga att sabotera vår investering genom att låta känslor vara föraren”, tillade Klein.

Det är inte att säga att alla fynd från eller minskande bestånd är ett klokt köp. Men priset på en aktie har lite att göra med huruvida köpa det är en bra eller dåligt beslut.

Historiens sensmoral? Liksom många andra gånger i livet, så håll dina känslor i schack när de investerar och du kommer förmodligen att klara mycket bättre.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.