Hoe Behavioral Finance Could Make You a Better Investor

Home » Investing » Hoe Behavioral Finance Could Make You a Better Investor

Markten gemakkelijk zou zijn om te voorspellen of de mens niet betrokken waren

Hoe Behavioral Finance Could Make You a Better Investor

Als je ooit hebt gekocht of verkocht aandelen, is er een kans dat je dit hebt gedaan op basis van gevoelens en emoties in plaats van koude, harde bewijzen.

U kunt geloven dat je de handel op basis van objectieve informatie, een oogje aandachtig gericht op uw investering doelen. Maar je bent mens. U koopt een voorraad, omdat je een expert over praten op tv zag. U verkoopt een voorraad omdat het een zekere waarde heeft verloren en je bent hysterisch.

U hebt waarschijnlijk gekocht of verkocht voorraden gewoon omdat het voelt goed om een ​​transactie te maken.

Zelfs als u hebt die niet worden verhandeld op basis van emotie, kunnen er andere gevallen waarin u niet de optimale investering keuze heeft gemaakt als gevolg van een gebrek aan informatie.

Behavioral finance is een nieuw gebied van onderzoek dat dit fenomeen onderzocht. Er wordt gekeken naar de psychologie en emotie, en probeert uit te leggen waarom de markten niet altijd naar boven of naar beneden de manier waarop we kunnen verwachten.

Conventionele of traditionele Finance

Mensen zijn het bestuderen van zaken en financiën voor de komende jaren. Als gevolg hiervan zijn er veel theorieën en modellen die objectieve gegevens gebruiken om te voorspellen hoe de markten zullen reageren onder bepaalde omstandigheden. The Capital Asset Pricing Model, efficiënte markt hypothese, en anderen hebben een redelijk goede track record van het voorspellen van de markten. Maar deze modellen veronderstellen sommige onwaarschijnlijke dingen, zoals:

  • Beleggers hebben altijd volledige en nauwkeurige informatie tot hun beschikking
  • Beleggers hebben een redelijke tolerantie voor risico, en dat de tolerantie niet verandert.
  • Beleggers zullen altijd proberen om het meeste geld te verdienen bij de grootste waarde.
  • Beleggers zullen altijd de meest rationele keuzes.

Als gevolg van deze foutieve aannames, hoeft conventionele financiën modellen niet hebben een perfecte track record.

In feite, na verloop van tijd, academici en financiële experts begon te anomalieën die conventionele modellen niet kon verklaren merken.

Strange Stuff

Als de beleggers rationeel gedragen, zijn er bepaalde gebeurtenissen die niet zou moeten gebeuren. Maar ze doen. Denk bijvoorbeeld enig bewijs dat de voorraden zullen meer rendement op de laatste paar dagen en de eerste paar dagen van de maand. Of het feit dat de voorraden zijn bekend om lagere rendementen op maandag te laten zien.

Er is geen rationele verklaring voor deze gebeurtenissen, maar ze kunnen worden verklaard door menselijk gedrag. Denk aan de zogenaamde “Januari-effect”, wat suggereert dat veel aandelen beter presteren dan tijdens de eerste maand van het jaar. Er is geen conventionele model dat voorspelt, maar studies tonen aan dat de voorraden surge in januari omdat de beleggers aandelen verkocht voor het einde van het jaar om fiscale redenen.

Goed voor afwijkingen

De menselijke psychologie is complex, en het is natuurlijk onmogelijk te voorspellen elke irrationele beweging investeerders zou kunnen maken. Maar degenen die behavioral finance hebben bestudeerd hebben geconcludeerd dat er een aantal denkprocessen die ons duwen om minder-dan-perfecte investering beslissingen te nemen.

Deze omvatten:

  • Aandachtsbias:  Er zijn aanwijzingen dat de mensen zullen investeren in bedrijven die in het nieuws, zelfs als minder bekende bedrijven bieden de belofte van een beter rendement. Wie van ons heeft niet geïnvesteerd in Apple of Amazon, simpelweg omdat we weten alles over hen?
  • Nationale Bias:  An American gaat investeren in Amerikaanse bedrijven, zelfs als de voorraden bieden in het buitenland een beter rendement.
  • Underdiversification:  Er is een tendens voor beleggers om meer comfortabel voelen met een relatief klein aantal aandelen in hun portefeuille, zelfs als grotere diversificatie ze meer geld zou maken.
  • Cockiness:  Beleggers willen geloven dat ze goed zijn in wat ze doen. Ze zijn waarschijnlijk niet beleggingsstrategieën te veranderen, omdat ze vertrouwen hebben in zichzelf en hun aanpak. Op dezelfde manier, als het goed gaat, zijn ze waarschijnlijk om krediet te nemen als het feit dat hun goede resultaten komen uit externe factoren of puur geluk.

Hoe het kan u helpen

Wilt u een betere belegger te worden, wil je minder mens te worden. Dat klinkt hard, maar het zal profiteren u op te maken van je eigen vooroordelen en herkennen waar uw eigen defecte denken je in het verleden heeft gekwetst.

Beschouw jezelf af te vragen lastige vragen, zoals: “Moet ik altijd denk dat ik gelijk heb?” Of “Heb ik neem voor investeringen overwinningen en de schuld externe factoren voor mijn verliezen?” Vraag: “Heb ik ooit een voorraad verkocht in woede, en de gekochte een voorraad op basis van een eenvoudige buikgevoel?”

Misschien wel het allerbelangrijkste, moet je je afvragen of je alle informatie die je nodig hebt om de juiste beleggingskeuzes te maken. Het is onmogelijk om alles over een voorraad alvorens te kopen of verkopen kennen, maar een goede beetje van het onderzoek zal ervoor zorgen dat je beleggen op basis van logica en objectieve kennis in plaats van je eigen vooroordelen of emoties.

Overweeg een Robo-Advisor

Een van de nieuwste trends in investeren is het gebruik van robo-adviseurs, waarin een bedrijf beheert uw beleggingen met zeer weinig menselijke tussenkomst. Geld wordt in plaats daarvan beheerd door middel van wiskundige instructies en algoritmen. Enkele grote korting verzekeringsmakelaars zoals Vanguard, E-Trade en Charles Schwab hebben robo-adviseurs diensten, en er zijn een aantal nieuwere bedrijven, waaronder verbetering en Personal Capital.

De jury is nog niet eens over de vraag of robo-adviseurs bieden bovengemiddelde rendementen. Maar in theorie, met behulp van een robo-adviseur zal uw kansen op het maken van optimale en rationele investeren beslissingen te verbeteren. Bovendien, als meer beleggers wenden tot deze geautomatiseerde aanpak, kunnen we zien de conventionele financiële modellen worden meer accuraat als menselijk gedrag minder een rol in hoe de markten uit te voeren speelt.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.