Hur man väljer en bank – vilken bank är bäst?

Home » Banking and Loans » Hur man väljer en bank – vilken bank är bäst?

Hur man väljer en bank - vilken bank är bäst?

Dags att öppna ett bankkonto, men du är osäker på vilken bank du ska välja? Att välja ditt nästa konto är ett viktigt val. Eftersom byta banker är en smärta, det är inte något du vill göra snart igen.

Att plocka det bästa banken för dina behov, bekanta sig med de alternativ som finns, och välj sedan institutet passar dina behov bäst.

Vad behöver du i dag? Om fem år?

För nu har du förmodligen omedelbara behov att en bank måste uppfylla. Till exempel kan du behöver en plats att sätta din lön, eller kanske du vill ha en bank som tar lägre avgifter än din nuvarande bank. Med alla medel, få dessa behov tillgodosedda, men zooma ut och fundera på hur dina behov kan förändras under de kommande åren.

Som du utvärdera banker, överväga om du ska växa ur en institution, eller om bankerna utmärka sig i områden där du förutse framtida behov. Till exempel:

 • Kommer du att stanna på samma plats?
 • Har banken erbjuda robust online eller mobila tjänster?
 • Om du ska starta ett företag, kan banken hantera företagskonton?
 • Om du planerar att få en inteckning eller refinansiera, gör banken erbjuder rabatter till kunder som använder andra tjänster?

Även om det är klokt att planera framåt, saker förändras, och det är svårt att förutsäga framtiden, så de flesta människor börjar genom att fokusera på kontroll och sparkonton.

Priser och avgifter

Undersök räntor och kontoavgifter som du handlar för en bank: Hur mycket tjänar du i ditt sparande (förutsatt att du håller en betydande mängd där, hur mycket kommer du att betala för lån och vad underhåll och transaktionsavgifter existerar?

För kontroll och besparingar,  låga avgifter är särskilt viktiga. En något annorlunda ränta på sparande kommer inte att göra eller bryta dig ekonomiskt, så inte luras av den högsta apy om du inte är bland de rika. Men månatliga underhållsavgifter och stela övertrassering straff kan göra en allvarlig buckla i ditt konto, kostar hundratals dollar årligen.

Exempel: När det gäller att tjäna ränta på sparande eller bankcertifikat (CD), och med en skillnad på 1 procent APY kanske inte så imponerande. Förutsatt att du hålla $ 3000 i besparingar, det är en skillnad på bara $ 30 per år mellan bankerna. Om en av dessa banker avgifter $ 10 per månad bara för att hålla ditt konto öppet, är det självklara valet att välja banken med lägre avgifter.

När de lånar pengar,  kom ihåg att du inte nödvändigtvis behöver låna från din bank. Du kan få ett lån från en helt ny kredit union när du köper en bil, till exempel (att köpa från en viss återförsäljare kan göra dig berättigad att bli medlem av den Credit Union). Online långivare är också värda en titt, eftersom de kan ta ut mindre än lokala banker och kreditinstitut. Om du låna för att köpa ett hus, kan en inteckning mäklare (och bör) handla bland många långivare för dig, och du behöver inte vara en kund med varje potentiell bank.

Olika typer av banker

Du kan välja mellan flera olika typer av ”banker” för finansiella tjänster. De flesta av dem erbjuder liknande produkter och tjänster (särskilt om du bara är ute för att kontrollera eller sparkonton och ett betalkort för utgifter), men det finns skillnader.

Stora banker  är de nationella namn du är bekant med. Du kan se många grenar på upptagen gathörn i stora städer, och du hör förmodligen om dem i nyheterna. Dessa institutioner har nationella (och multinationella) verksamhet.

 • Produkter och tjänster som är tillgängliga inkluderar nästan allt du kan tänka dig (och mer).
 • Avgifter  tenderar att vara i överkant, men det är möjligt att få avgifter frångås (genom att inrätta direkt insättning, till exempel).
 • Priser på sparande och CD-skivor  är oftast inte den högsta.
 • Gren och ATM platser  är många om du bryr dig om bank personligen.

Lokala banker  verksamma i mindre geografiska områden. De tenderar att ha mer av en gemenskap fokus, och de är en viktig del av den lokala ekonomin.

 • Produkter och tjänster som är tillgängliga är vanligen tillräcklig för de flesta konsumenter. Dessa institutioner bör ha allt du behöver personligen, även om stora företag och ultra rika kan behöva få specialiserade tjänster från andra leverantörer.
 • Avgifter  tenderar att vara rimliga och avgiftsbefrielse finns ofta.
 • Priser på sparande och cd-skivor  varierar, men du kan fastna en affär med annonserade ”Special”.
 • Branch och bankomat platser  finns lokalt, men du kan behöva betala out-of-nätverk avgifter om banken inte deltar i ett nationellt ATM-nätverk.

Kreditkassor  är icke-vinstdrivande organisationer med en stark gemenskap fokus. För att öppna ett konto måste du kvalificera och gå som en ”medlem”, men denna process är ofta lättare än du tror.

 • Produkter och tjänster bör vara tillräckligt för de flesta konsumenter och småföretag. De minsta kreditföretag kan erbjuda något mindre, men du kan nästan alltid hitta kontroll konton, sparkonton och lån.
 • Avgifter  tenderar att vara låg, och det är relativt lätt att hitta gratis kontroll.
 • Priser på sparande och CD-skivor  är ofta högre än storbankerna, men lägre än online-banker.
 • Branch och bankomat platser  kan vara mer omfattande än vad du förväntar dig. Om din kredit union deltar i delad förgrening (de flesta av dem), har du tillgång till tusentals gratis platser i landet.

Online banker  har etablerat sig som en solid alternativ, och det är värt att ha en online-only konto även om du inte använder den regelbundet. Som sagt, gå 100% på nätet med dina pengar kan vara svårt fysiska platser har fortfarande värde.

 • Produkter och tjänster som är tillgängliga inkluderar gratis kontroll och sparkonton som huvudattraktion, men andra produkter kan vara tillgängliga.
 • Avgifter  tenderar att vara låg. De flesta konton är gratis om du studsa kontroller eller begära vissa transaktioner (som gireringar, till exempel).
 • Priser på sparande och CD-skivor  är ofta högre än vad du kan hitta någon annanstans.
 • Gren och ATM platser  är obefintlig, men online-banker antingen delta i robusta rikstäckande nät eller de betala ATM avgifter (upp till vissa gränser).

Cash management konton är en liten variation av online bankkonton. Dessa är oftast betalkonton som erbjuds via mäklarfirmor, så kontrollera om och när dina pengar federalt försäkrade. Vissa konton betala generösa räntor och ge betalkort och checkhäften för att spendera.

Teknik och bekvämlighet

När du begränsa din lista, leta efter viktiga funktioner som du är benägna att använda på en dag till dag. Du vill inte ta itu med din bank för att vara en eländig upplevelse.

Remote insättning:  Om du någonsin får betalt med en fysisk kontroll, att det enklaste sättet sätta det är att knäppa en bild med din banks app.

Bank till banköverföringar:  Leta efter banker som erbjuder gratis elektroniska överföringar till andra bankkonton. Detta är standard med de flesta online-banker, men tegel och murbruk banker kan göra det också. Överföringar gör det mycket lättare att hantera dina pengar och byta bank.

Texting och e-postmeddelanden:  Vi få upptagen, och det är trevligt att få en heads up från din bank när något händer i ditt konto. Du kanske också vill ha en snabb uppdatering på din bank utan att behöva logga in på ditt konto. Banker med textning alternativ och automatiska varningar gör bank lätt.

ATM insättningar:  Gå till en filial under bank timmar är inte alltid möjligt (eller praktiskt). ATM insättningar kan du satsa på ditt schema och även sätta in pengar på några online-banker.

Bank timmar:  Om du föredrar att banken i person, är de timmar som lämpar sig för dina behov? Vissa banker och kreditinstitut erbjuder helgen och kvällstid (åtminstone på drive-through).

Några ord om säkerhet

Bankerna är tänkt att vara en säker plats för dina pengar. Se till att alla konton som du använder är försäkrad, lämpligen av den amerikanska regeringen:

 • Bankerna bör backas upp av FDIC försäkring.
 • Federalt försäkrade kreditföretag bör backas upp av NCUSIF.

Om en bank eller kredit union misslyckas, bör du inte förlora några pengar så länge dina insättningar ligger under de gränsvärden (för närvarande $ 250.000 per insättare per institution, och det är möjligt att ha mer än $ 250.000 av ”dina” pengar täckt vid en institution) .

Hur man öppnar ett konto

När du väljer ett konto, är det dags att gå igenom formaliteterna för att öppna och finansiera det. Vissa institutioner låter dig göra allt på nätet, vilket är ett snabbt och enkelt alternativ om du är tekniskt kunniga. Om inte, planera för ett besök i grenen och föra identifiering och en första insättning (kontant kan fungera, eller så kan du skriva en check eller gör en elektronisk överföring).

Byta banker: Om du flyttar till en ny bank, använd en checklista för att se till att ingenting faller mellan stolarna. Du vill inte missa betalningar eller betala avgifter för några misstag.

Kan du har flera konton?

Det finns nog inte en enda  bästa  bankkonto där ute. Olika banker har olika styrkor. Online bankerna betalar de högsta räntorna på ditt sparande. Online långivare och kreditföreningar är ett bra alternativ för personliga lån och lån auto.

Det är okej att ha mer än ett bankkonto. I själva verket är det klokt att få de bästa funktionerna var du kan hitta dem. Så länge du inte betala flera avgifter till flera banker kan du ha så många bankkonton som du vill.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.