Kako bi lahko Vedenjske finance Make You boljši Investitor

Home » Investing » Kako bi lahko Vedenjske finance Make You boljši Investitor

Trgi bi bilo težko napovedati, če niso bili vključeni ljudje

Kako bi lahko Vedenjske finance Make You boljši Investitor

Če ste kdaj kupiti ali prodati delnice, obstaja možnost, da ste morda storili na podlagi občutkov in čustev in ne hladno, trdnih dokazov.

Morda boste želeli verjeti, da trgovanje na podlagi objektivnih informacij, pazil osredotočen pozorno na svoje naložbene cilje. Ampak ti si človek. Kupite zalogo, ker si videl Učen človek govoriti o tem na televiziji. Prodati zalogo, ker je izgubila nekaj vrednosti in si znorel.

Verjetno ste že kupili ali prodali zaloge preprosto zato, ker se počuti dobro, da bi transakcijo.

Tudi če niste s katerimi se trguje na podlagi čustev, lahko pride do druge primere, kjer se niso optimalne izbire naložb zaradi pomanjkanja informacij.

Vedenjske finance je novo študijsko področje, ki preučuje ta pojav. Zdi se, na psihologijo in čustva, in skuša razložiti, zakaj trgi ne vedno iti gor ali dol način lahko pričakujemo.

Konvencionalni ali Tradicionalni Finance

Ljudje so bili študira poslovanja in financ za let. Kot rezultat, obstaja veliko teorij in modelov, ki uporabljajo objektivne podatke napovedati, kako se bodo trgi odzvali v določenih okoliščinah. Capital Asset Pricing Model, učinkovit trg hipotezo, drugi pa imajo razmeroma dobre rezultate napovedovanje trge. Ampak ti modeli prevzeti nekaj manj verjetne stvari, kot so:

  • Vlagatelji vedno popolne in točne informacije na razpolago
  • Vlagatelji imajo razumno toleranco za tveganja, in da strpnost ne spremeni.
  • Vlagatelji bodo vedno prizadevala, da bi največ denarja na največjo vrednost.
  • Vlagatelji bodo vedno najbolj racionalne odločitve.

Kot posledica teh napačnih predpostavk, navadni finančni modeli nimajo popolno evidenco.

V resnici, v daljšem časovnem obdobju, akademiki in finančni strokovnjaki začeli opazili nepravilnosti, ki navadni modeli niso mogli razložiti.

čudno Stuff

Če se vlagatelji obnašajo racionalno, da so nekateri dogodki, ki ne bi smelo zgoditi. Ampak oni. Razmislite, na primer, nekateri dokazi, da bodo zaloge večji donos v zadnjih nekaj dneh in prvih nekaj dni v mesecu. Ali pa dejstvo, da so bile zaloge znano, da izkazujejo nižje donose ponedeljkih.

Ni racionalna razlaga teh dogodkov, vendar jih je mogoče pojasniti s človeškega vedenja. Razmislite ti, “učinek januar”, ki nakazuje, da je veliko staležev prekašajo v prvem mesecu leta. Ni konvencionalni model, ki napoveduje to, vendar raziskave kažejo, da so se zaloge val v januarju, saj vlagatelji razprodati zaloge pred koncem leta po davčnih razlogov.

Računovodstvo za nepravilnosti

Človeška psihologija je kompleksna, in to je seveda nemogoče napovedati vsakih iracionalne premakniti vlagatelji lahko narediti. Ampak, so tisti, ki so študirali vedenjske finance ugotovila, da obstaja več miselnih procesov, ki nas potiskajo, da manj-kot-odlično naložbene odločitve.

Tej vključujejo:

  • Pozor Bias:  Obstajajo dokazi, ki kažejo, da bodo ljudje vlagajo v podjetja, ki so na naslovnicah, čeprav manj znanih podjetij ponujajo obljubo boljših donosov. Kdo med nami ni vlagala v Apple in Amazon, preprosto zato, ker vemo vse o njih?
  • Nacionalni Bias:  An American se dogaja, da vlagajo v ameriških podjetjih, čeprav staleži v tujini ponujajo boljše donose.
  • Underdiversification:  Obstaja težnja za vlagatelje, da se počutijo bolj udobno, ki ima relativno majhno število staležev v svojem portfelju, tudi če bi bila večja diverzifikacija bi jim več denarja.
  • Cockiness:  Vlagatelji želijo verjeti, da so dobri, kaj delajo. So verjetno ne bo spremenilo naložbene strategije, ker imajo zaupanje v sebi in svojem pristopu. Podobno je, ko gredo stvari dobro, obstaja verjetnost, da bo kredit, ko je dejstvo, njihovi dobri rezultati prihajajo iz zunanjih dejavnikov ali čiste sreče.

Kako vam lahko pomaga

Če želite postati boljši investitor, boste želeli, da postanejo manj človek. Sliši se kruto, ampak to bo koristilo, da bi preučili lastne predsodke in prepoznati, kjer je svoje pokvarjeno razmišljanje vas boli v preteklosti.

Razmislite sprašujete težka vprašanja, kot so: “Ali vedno mislim, da sem v redu?« Ali »Ali moram vzeti kredit za investicijske zmag in krivi zunanji dejavniki za moje izgube?” Vprašaj “Ali bom kdaj prodal zaloge v jezi, ali kupil stalež, ki temelji na preprostem črevesja občutek? “

Morda je najpomembneje, morate se vprašajte, ali imate vse informacije, ki jih potrebujete, da bi prave investicijske odločitve. To je nemogoče vedeti vse o zalogi pred nakupom ali prodajo, ampak dobro malo raziskav bo pomagalo zagotoviti, da ste vlaganjem, ki temelji na logiki in objektivno znanje, ne pa svojih lastnih predsodkov in čustev.

Razmislite Robo-svetovalca

Ena izmed najnovejših trendov v investiranja je uporaba robo-svetovalcev, v katerem podjetje upravlja svoje naložbe z zelo malo človeškega posredovanja. Denar namesto tega upravlja preko matematičnih navodil in algoritmov. Nekateri večji popust posredovalnice vključno Vanguard, e-trgovino in Charles Schwab imajo robo-svetovalcev storitve, in obstaja več novejših podjetij, vključno z betterment in osebnih Capital.

Žirija je še vedno na to, ali robo-svetovalci ponujajo nadpovprečne donose. Toda v teoriji, z uporabo robo-svetovalca bo povečalo vaše možnosti za izdelavo optimalne in racionalne odločitve vlaganjem. Poleg tega, kot je več vlagateljev obrnejo na ta avtomatsko pristop, lahko vidimo običajni finančni modeli bolj natančen kot igra človeško vedenje manj vlogo pri tem, kako trgi izvesti.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.