Ta reda på hur inflationen påverkar ditt bankkonto

Home » Banking and Loans » Ta reda på hur inflationen påverkar ditt bankkonto

Ta reda på hur inflationen påverkar ditt bankkonto
Inflation händer när priserna ökar med tiden. Om du någonsin hört folk prata om låga priser i tidigare decennier, de indirekt beskriver inflation. Ändå kan inflationen vara svårt att förstå, särskilt när det gäller att hantera din ekonomi. Om inflationen värmer upp under de kommande åren, kan du räkna med flera utfall:

  • Mindre köpkraft för de pengar du har sparat
  • Stigande räntor på sparkonton, bankcertifikat (CD) och andra varor
  • Lån betalningar ”känsla” billigare på lång sikt

Förlorad köpkraft

Inflation tjänar pengar mindre värdefulla. Resultatet är att en dollar köper mindre än det brukade varje år, så varor och tjänster  verkar  dyrare om du bara tittar på det pris som anges i dollar. Den inflationsjusterade kostnaden kan förbli densamma (eller det kanske inte), men antalet dollar som krävs för att köpa ett objekt fortfarande ändras.

När du sparar pengar för framtiden, hoppas att ni kommer att kunna köpa minst lika mycket som det köper i dag, men det är inte alltid fallet. Under perioder med hög inflation, är det rimligt att anta att det kommer att bli dyrare nästa år än vad de är i dag, så det finns ett incitament att spendera dina pengar nu i stället för att spara det.

Men du måste fortfarande spara pengar och hålla kontanta medel, även om inflationen hotar att urholka värdet på ditt sparande. Du naturligtvis behöver din månatliga fickpengar i kontanter, och det är också en bra idé att hålla krisfonder på ett säkert ställe som en bank eller Credit Union.

Räntorna stiger

Den goda nyheten är att räntorna tenderar att stiga under perioder av inflation. Din bank kan inte betala mycket intresse i dag, men du kan förvänta dig årlig procentuell avkastning (APY) på sparkonton och CD-skivor för att få mer attraktiva.

Sparkonto och penningmarknaden konto priser bör flytta upp ganska snabbt som stiger. Kortsiktiga CD (6-12 månader, till exempel) kan också justera. Men på lång sikt cd priser förmodligen inte kommer att vika förrän det är klart att inflationen har kommit och att priserna kommer att förbli hög under en tid.

Frågan är om dessa räntehöjningar är tillräckligt för att hålla jämna steg med inflationen. I en perfekt värld, skulle du åtminstone gå jämnt och dina besparingar skulle växa så snabbt som priserna ökar. I verkligheten priser släpar efter inflation och inkomstskatt på den ränta du tjänar innebär att du förmodligen  förlorar  köpkraft på banken.

Spara strategier för stigande inflation

  • Håll möjligheter öppna: Om du tror att priserna kommer att stiga snart, kan det vara bäst att vänta med att sätta pengar i långsiktiga CD-skivor. Alternativt kan du använda en laddering strategi för att undvika att låsa in på låga priser, eftersom det är svårt att förutsäga tidpunkten och hastigheten (liksom riktningen) framtida ränteförändringar.
  • Shoppa runt? En stigande takt miljön är också ett bra tillfälle att hålla utkik efter bättre erbjudanden. Vissa banker kommer att reagera med högre räntor snabbare än andra. Om din bank är långsam, kan det vara värt att öppna ett konto på annat håll. Online banker är alltid ett bra alternativ för att tjäna konkurrenskraftiga spar priser. Men kom ihåg att skillnaden i resultat verkligen behöver vara betydelsefullt för dig att komma ut framåt: Switching banker tar tid och ansträngning, och dina pengar kan inte tjäna något intresse under förflyttning mellan banker. Plus, banken med de  bästa  ständigt det viktiga är förändringar att du får ett konkurrenskraftigt pris. Ändra banker kommer att göra det mesta mening med särskilt stora saldon eller betydande skillnader i räntor mellan banker. Med en liten konto eller mindre skillnad takt, är det förmodligen inte värt din tid att flytta.
  • Långsiktigt sparande: Göra en del planering för att se till att du har rätt mängd på rätt typer av konton. Bankkonton är bäst för pengar som du behöver eller kan behöva inom en snar till medellång sikt. Om du förlorar lite av köpkraft på grund av inflationen, det är det pris du betalar för att ha en katastroffond, och som kan vara ett litet pris att betala. Prata med en finansiell planerare att ta reda på vad, om något, skulle du göra med långsiktiga pengar.

Lån och inflation

Om du är bekymrad över inflation, kan du få lite tröst av att veta att långfristiga lån faktiskt kan få mer överkomliga. Om ett lån betala ett par hundra dollar känns som en hel del pengar i dag, kommer det inte kännas som riktigt lika mycket på 20 år.

  • Långfristiga lån: Förutsatt att du inte har för avsikt att betala dina lån av tidigt, bör studielån som får betalt av över 25 år och 30 år fast ränta inteckningar bli lättare att hantera. Självklart, om din inkomst inte stiga med inflationen eller dina betalningar ökar, kommer du verkligen vara sämre. Dessutom minskar skulden är sällan en dålig idé eftersom du fortfarande betala ränta under alla dessa år om du håller lånet på plats.
  • Lån med rörlig ränta: Om räntan på ditt lån förändras över tiden, det finns en chans att din kommer att öka under perioder av inflation. Lån med rörlig ränta har räntor som är baserade på andra priser (LIBOR, till exempel). En högre hastighet kan resultera i en högre föreskriven månatlig betalning, så var beredd för en betalning chock om inflationen tar fart.
  • Låsning i priser: Om du planerar att låna snart, men du behöver inte bestämda planer, vara medveten om att priserna kan vara högre när du så småningom ansöka om ett lån eller låsa in en kurs. Om det händer, måste du betala mer varje månad. Lämna lite svängrum i din budget om du vill köpa ett högt värde objekt som du ska köpa på kredit. För att förstå hur räntan påverkar din månatliga kostnader betalning och ränte, köra några lån beräkningar med olika hastigheter.

Author: Ahmad Faishal

Ahmad Faishal is now a full-time writer and former Analyst of BPD DIY Bank. He's Risk Management Certified. Specializing in writing about financial literacy, Faishal acknowledges the need for a world filled with education and understanding of various financial areas including topics related to managing personal finance, money and investing and considers investoguru as the best place for his knowledge and experience to come together.